Aanbestedingsheld eist achterstallig loon van Hasselt – Aanbestedingsnieuws

Aanbestedingsheld eist achterstallig loon van Hasselt

De Nederlandse klokkenluider van Vlaamse misstanden,  ingenieur Ivar Hermans, gaat na jaren achterstallig loon eisen van de Gemeente Hasselt. Het gaat om een bedrag van €800.000. Hermans stelde aan de kaak dat een bouwopdracht van de Hasselt door drie aannemers onderling werd bedisseld en opgehoogd, zonder enige vorm van aanbesteding. Daarop werd hij ontslagen als diensthoofd. Na zestien jaar procederen is hij uiteindelijk door de Belgische Raad van State in het gelijk gesteld. Tot nog toe heeft hij vanwege de omslachtigheid van een civiele procedure afgezien, maar daar komt hij nu op terug.

Over de malversaties die hij aan de kaak stelde: ‘Het ging om 30.000 euro –niet eens een hoog bedrag– maar ik merkte meteen dat er helemaal geen openbare aanbesteding zou worden uitgeschreven. Drie aannemers bedisselden alles onder elkaar en via een systeem van dubbele facturatie zou de stad –en dus de belastingbetaler– 50 procent meer betalen dan wat het eigenlijk moest kosten. Dat werd open en bloot geregeld. Ik wist niet wat ik hoorde. Deze grove hold-up leek wel gekopieerd van een corrupte feodale koning uit de middeleeuwen.’, zo zei hij over de misstand in 2012 tegen het Belgische Nieuwsblad.

Hermans benadrukt dat het niet de bedoeling is om er rijk van te worden. “Ik hoef dat geld niet persoonlijk te ontvangen. Ik wil dat ze op de eerste plaats hun fout erkennen en zich correct gedragen.”, zo zegt hij tegen HLN. De Zweedse mensenrechtenorganisatie, de ‘Dag Hammarskjöld Foundation’ heeft hem aangespoord de procedure toch door te zetten. Hij heeft makkelijk een andere baan gevonden en dat geldt niet voor iedereen. Hermans wil een voorbeeld zijn voor anderen, om niet op te geven en zich over misstanden uit te spreken.

Bron: HLN.be 3 oktober 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *