Parijs wil treinenfabriek Alstom met order redden – Aanbestedingsnieuws

Parijs wil treinenfabriek Alstom met order redden

Laatst geupdate op oktober 11, 2016 door redactie

Parijs wil een treinenfabrikant met een order redden van faillissement. De Franse regering werkt aan een lange termijn oplossing om Alstom, een symbool van de Franse industrie, te redden van de ondergang.  Daarom heeft de SNCF (de Franse NS) 15 TGV-treinen bij Alstom besteld. Dat bericht Le Monde, 4 oktober. Het nieuws komt voor Nederland op een zorgelijk moment. Op 15 juli 2016 heeft de NS bij Alstom 79 Hogesnelheidstreinen besteld voor €800 miljoen.

In antwoord op de vraag van Le Monde Journalist Christophe, hoe een dergelijke maatregel nu mogelijk is, antwoordt Philippe Jacqué: “In het kader van een eerder aanbod hebben de SNCF, de staat en Alstom een raamcontract voor de bestelling van TGV’s gekocht. Het raamcontract dekt gesloten aankopen maar ook een optie tot aankoop. De staat heeft daarmee een optie tot aankoop voorbehouden en daar maakt het nu gebruik van. Aldoende respecteert de regering de Europese concurrentie en de interne markt.

Het bedrijf Alstom dat nu failliet dreigt te gaan, levert naast de beroemde TGV ook onder meer de blikken Metro in Amsterdam, de Railion locomotieven, de Randstad Rail. In 2014 is de energie-tak overgenomen door General Electric. Eind 2014 werd bekend dat Alstom centraal stond in een wereldwijde omkoopaffaire die het een recordboete van $772 miljoen heeft gekost. Alstom heeft bekend smeergeld te hebben aangenomen voor contracten in Indonesië, Egypte, en Taiwan.

Bron: Le monde, 4 oktober 2016

Zie ook de Telegraaf.
(Verantwoording redactie: de Telegraaf spreekt van een heleboel, resp. 16 treinen, Le Monde van quinze)

1 thought on “Parijs wil treinenfabriek Alstom met order redden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *