Aanbesteding Warmtenet Katwijk mislukt door prijsstijging
Laatst geupdate op maart 17, 2023 door redactie
Ook al had Katwijk een aanbieder op het oog, op een (tweede) aanbesteding voor het warmtenet van Katwijk in Hoornes is geen reactie gekomen. Katwijk geeft zelf als reden op, dat dit komt door de sterk gestegen energieprijs; waardoor het warmtenet niet rond komt. De gemeente Katwijk berichtte vorige week, dat zij het waternet opnieuw gaat bekijken. In 2020 was nog het plan dat Katwijk eigenaar van het warmtenet zou worden. Maar ja, hoe moet dat nu als niemand de huizen in je nieuwbouwwijk wil bewonen, omdat ze zo onverwarmbaar zijn.
Aanbestedingsnieuws vindt het allemaal interessant, want men zou juist denken dat bij een sterk gestegen energieprijs, er meer betaald wordt voor energie. En dat daarmee dus alle op te leveren warmte-uitwisselingen in een warmtenet juist rendabeler zouden zijn, tenminste voor de leveranciers. Levert de terugwinning soms toch niet de warmte op die werd voorgespiegeld? Goh. Wat zit er in spuit 11? Toch geen modder?
Voor huishoudens is een warmtenet ondertussen inderdaad erg onfinancierbaar. Problemen voor de mensen die zijn aangesloten op het warmtenet is, dat zij niet van leverancier kunnen wisselen, en de Warmtewet wel een bedrag heeft gemaximeerd, maar dat dit bedrag nog steeds niet heel betaalbaar is voor veel mensen.
Sinds januari 2021 is het al carnaval en mag bij nieuwbouw geen gasaansluiting bij projecten vanaf 15 wooneenheden worden aangelegd. Bovendien is er sinds januari 2022 ook een verbod op nieuwe stookolieketels. Tegelijk is er een verplichting verwarming aan te sluiten, maar ondertussen begint het erop te lijken dat de mensen in grote huizen nog het beste af zijn met een niet zo duurzame kolenkachel of een nog veel minder duurzame open haard [ook een biomassa warmtenet maar dan anders]. Hartstikke duurzaam nauurlijk, helemaal geen energie in huis, maar in de praktijk blijkt de homo sapiens niet alleen maar rauw voedsel te eten en daarnaast sneeuwt het ook weleens.
Het kabinet heeft aangekondigd dat huishoudens vanaf 1 januari 2023 voor de eerste 1.200m3 gas die zij gebruiken maximaal €1,45 per m3 hoeven te betalen. Dan zit je al aan de €1740,- voor een gasrekening. De ACM zal bij het vaststellen van het tarief dat warmtegebruikers per GJ moeten betalen rekening houden met dit prijsplafond. Gemiddeld verbruikt een huishouden 1500m3, maar dit kan bij slecht geïsoleerde, vrijstaande huizen oplopen tot 2400m3.
Onder druk wordt alles vloeibaar En wat vloeibaar is, is per definitie geen gas meer. Hatsakebeng. Alle huizen van het gas af. Filosofisch opgelost met een beetje metafysica, wat oud-Hollands zegswijzen en wat Mariale vergeving, spaciba Vladjo! Hang dus maar gewoon weer een geisertje op. Als er een Oekraïense vluchteling komt wonen, wil die vast ook koken en douchen. Djakoejo Katwijk.
Gelukkig geldt die bed-bad-broodregeling niet voor aardbevingsvluchtelingen uit Groningen. Dat doet ons denken aan ons eerdere artikel, over dat we niet met Tom Zwitser mogen praten. Want daar is ook weer een nieuwtje op. Zzp-uitgevers mogen inmiddels wel met elkaar praten. Zzp’ers kunnen gezamenlijk onderhandelen zonder overtreding concurrentieregels | ACM.nl
ACM verwerkt prijsplafond gas in maximum tarieven voor warmte | ACM.nl