Aanbesteding kindcentrum Markelo loopt vooruit op provinciale toestemming locatie – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding kindcentrum Markelo loopt vooruit op provinciale toestemming locatie

De aanbesteding voor innovatieve integrale kindcentra, waarover Aanbestedingsnieuws vorige week berichtte, blijkt vooruit te lopen op de bestuurlijke besluitvorming. Het gaat om een aanbesteding  voor twee integrale kindcentra in Markelo en Delden. Voor het uitvoeren van het werk is provinciale toestemming nodig van de provincie Overijssel. De inkoop van de aannemers is daarentegen al in gang gezet. Lokale partijen GroenLinks en D66 hebben vragen gesteld en het onderwerp geagendeerd voor de volgende raadsvergadering. Aanleiding daarvoor is dat de partijen tegengeluiden horen, met name als het gaat om de locatiekeuze.

“Het lijkt me een behoorlijke klus – en nog wel tijdens de bouwvak – om daarop in te schrijven.”, aldus de lokale krant Ons Proat. Dat lijkt de redactie van Aanbestedingsnieuws eens te meer zo, nu de inschrijver ook aan een Climateneutral Life Cycle Cost Model moet voldoen. Dat blijkt uit een eerdere marktconsultatie, ook op Negometrix.  Deze marktconsultatie is eerder alleen voor het kindcentrum in Markelo uitgeschreven. Deze werd onder meer begeleid door CNB: Climateneutralbuilding dat het lifecycle cost model heeft ontwikkeld, in samenwerking met Vitruvius en BenR.

Volgens de aanbestedingsleidraad wordt de aannemer voor de duurzame kindcentra “integraal gestuurd wordt op Climateneutral Life Cycle Costs (CLCC) en services in de bouw, onderhoud- en exploitatiefase. ” Blijkens de marktconsultatie gaat het dan om een rekenmodel. Met behulp van 2 excelsheets moet de aannemer de te verwachten CO2 besparing van zijn werk berekenen.  De excelsheets zijn echter niet meegeleverd met de aanbesteding. Die moet je maar aanschaffen via de CNBC of anders kopieren uit het meegeleverde pdf  van het eerste concept van de tool (dat dan weer wel) of iemand inhuren natuurlijk van een van de genoemde bedrijven. Daar kun je inderdaad nog een hele zomer op bezig zijn. Met het zoeken van aanvullende financiering om in te kunnen schrijven op deze duurzame opdracht.

De gemeente en het schoolbestuur willen een groene ligging, en denken dat daarom de beste locatie is. Omwonenden hebben bezwaren tegen de locatie, mede vanwege het extra verkeer. Het is nog maar een voorkeurslocatie, er staat nog niets vast, aldus een woordvoerder van de gemeente in het onderstaande filmpje. Ook in een raadsbrief van 27 juli 2017 heeft de gemeente dat herhaald: “Het besluit over de keuze voor een bouwlocatie voor het Kindcentrum Markelo duurt langer dan gepland. Op 20 juli 2017 heeft een gesprek plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de provincie Overijssel.De gesprekken zijn nog niet afgerond en worden na de zomervakantie voortgezet.”

Toch is de aanbesteding al geregeld. Op basis van het principe eerst uitvoeren, dan toestemming vragen? De redactie van Aanbestedingsnieuws is erg benieuwd welke aannemer deze zomer in staat is om de gevraagde documenten bij elkaar te rapen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *