Aanbestedende diensten straks buitenspel?
Onze lezers kennen ook vast de advertenties van Internetmarketing artiesten waarbij beloofd wordt hoger in de google rankings naar voren te komen. “Je hebt een mooie website, maar die moet wel gevonden worden.”. Het gaat misschien aan vele mensen voorbij maar vindt U in Google nog wat u zoekt. Soms moet je naar bladzijde 2 of 3 van de resultaten voor het eerste antwoord op de vraag. De eerste bladzijden zijn blijkbaar gereserveerd voor mensen die daar soms veel geld voor over hebben om gevonden te worden, of je hen nou zocht of niet. Dat fenomeen begint zich helaas ook bij aanbestedingen te openbaren.
Lang niet iedere aanbestedende dienst is in staat om een goede uitvraag te definieren, zowel juridisch als inhoudelijk ontbreekt er nog wel eens wat aan. Naast Pianoo het exertisecentrum van de overheid, komen er ook steeds meer derden in de adviezen naar voren. en ook bij de aanbieders staan de adviseurs graag op de stoep. Hogere winstkansen, wij maken van uw aanbesteding de meest competitieve inschrijving. Eerste hulp bij aanbesteding en zo voort. Een klein leger staat klaar om aanbiedingen zodanig te maken dat ze goed naar voren komen.
Willen we dat wel? Wordt aanbesteden niet steeds meer een gevecht tussen consultants, adviseurs in plaats van tussen aanbestedende dienst en aanbieders. Wat gebeurt er met de uitvraag? Is het winnende aanbod nog wel dekkend op de behoefte? M.a.w. haalt de brug nog wel de overkant en haalt de bus nog wel de halte?
Het lijkt Aanbestedingsnieuws dat aanbestedingen, ook de mislukte tegen het licht gehouden gaan worden, om erger in de toekomst te voorkomen.