Nieuwe aanjager Nog Weer Beter Aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

Nieuwe aanjager Nog Weer Beter Aanbesteden

Laatst geupdate op oktober 27, 2018 door redactie

Onder leiding van de nieuwe aanjager Karsten Klein gaan ondernemers en overheidsorganisaties zoals gemeenten gezamenlijk verder met de 23 acties van de agenda Beter Aanbesteden; dat is allemaal om de praktijk van aanbesteden nog weer te verbeteren.

Volgens de rijksoverheid zijn er acht punten gerealiseerd van de Actieagenda Beter Aanbesteden die in februari dit jaar is overhandigd in Amsterdam aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Gereed zijn onder andere voorstellen om het onnodig samenvoegen (’clusteren’) van opdrachten verder tegen te gaan, zodat ook het MKB meer kansen heeft op deze opdrachten. Ook is de handreiking tenderkostenvergoeding gemaakt, een verduidelijking van de wetgeving over het al dan niet toekennen van een vergoeding aan ondernemers voor de kosten die zij maken in een aanbestedingsprocedure. Meer hierover in de Kamerbrieven: Aanbieding handreiking tenderkostenvergoeding en Beter Aanbesteden: voortgang diverse moties.

Oud-wethouder Karsten Klein (Den Haag, EZ) van het CDA (op Twitter: @karstenklein) is door staatssecretaris Keijzer (EZK) aangesteld als nieuwe aanjager van de Actieagenda Beter Aanbesteden. Als wethouder economie maakte Klein zich al sterk voor de groeimogelijkheden van het midden- en kleinbedrijf. Klein is de opvolger van Matthijs Huizing die in juni is benoemd als wethouder in de gemeente Oegstgeest en daarom is gestopt als aanjager.

Bij de evaluatie van de Aanbestedingswet is door het vorige kabinet toegezegd om het zogenoemde traject Beter Aanbesteden te starten. Hiermee is in kaart gebracht hoe partijen effectiever kunnen omgaan met de verplichtingen bij het inkopen van producten of diensten. Dat gaat ook om praktische afspraken, zoals de opdracht aan het bedrijfsleven om het kennispeil van inkopers actief te ondersteunen via zogenoemde marktdagen.

De gezamenlijke actieagenda is tot stand gekomen in regionale en landelijke teams met ondernemers, inkopers van bijvoorbeeld gemeenten, brancheorganisaties zoals VNO-NCW en MKB-Nederland, de VNG en aanbestedingsjuristen. Bekijk de volledige Actieagenda Beter Aanbesteden.

Bron: Rijksoverheid, 16 oktober 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *