Zwembad Aarweide verwarmd met restwater – Aanbestedingsnieuws

Zwembad Aarweide verwarmd met restwater

Zwembad Aarweide is een van de eerste zwembaden in Nederland die duurzaam wordt verwarmd met thermische energie. Deze energie wordt onttrokken uit het afvalwater van de afvalwaterzuivering Nieuwveen van het hoogheemraadschap van Rijnland.

Nog dit jaar wordt zwembad Aarweide aangesloten op de effluentleiding van de AWZI die direct naast het zwembad loopt. Vanaf volgend seizoen wordt het zwembadwater duurzaam verwarmd met behulp van dit effluentwater. Hierbij kan het huidige gasverbruik van het zwembad drastisch worden verlaagd.

Op 15 juni openden Jeroen Haan van het hoogheemraadschap van Rijnland en wethouder Antoinette Ingwersen van de gemeente Nieuwkoop het zwembad met het nieuwe verwarmingssysteem.Tot nu loosde het waterschap het gezuiverde afvalwater op het Aarkanaal. Door een ingenieus systeem gaat dit water nu eerst langs zwembad Aarweide. Daar geeft het warmte af die nog in het water zit. Daardoor is er veel minder gas nodig om het zwembad te verwarmen.

©ZwembadAarweide 2018

Thermische energie uit oppervlakte- en afvalwater (TEO en TEA) is warmte en koude die aan het water kan worden onttrokken. Deze warmte en koude zijn bij uitstek geschikt om gebouwen en ruimten te verwarmen en te koelen. Daarmee vormen TEO en TEA een duurzaam alternatief voor het nu nog veelgebruikte aardgas. Verschillende recent gehouden onderzoeken tonen aan dat TEO technisch, financieel en maatschappelijk haalbaar is.

Bron: Nieuwkoop/UVW 20 juni 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *