Zuid-Holland koopt meubilair bij Gispen
Zuid-Holland en Gispen gaan de komende 10 jaar de levensduur van het provinciale meubilair verlengen en de kantoorinventaris circulair inkopen en verwerken. Met de order voor ‘circulair meubilair’ is een bedrag van €2,5 miljoen gemoeid. De beide partijen hebben zich verplicht om de levensduur van het bestaande meubilair te verlengen door onderhoud, reparatie, opknappen en onderdelen te hergebruiken.
Tenminste ogenschijnlijk is Zuid-Holland daarmee Haantje de voorste in overheidsland, want net eergisteren berichtten we over de het onbekende aantal van toch wel waarschijnlijk talloze overheden die wel veel ambities formuleren, maar het daar ook bij laten, op misschien fair trade chocolade bij de bedrijfskantine en een duurzame bollenplaatvloer na.
Dat Gispen op de duurzame tour is, is nieuw. Concurrent Drentea kwam eerder in beroep tegen de gunning aan Gispen omdat toch tenminste volgens Drentea algemeen bekend is in de branche dat Gispen niet duurzaam is, en de leverancier niet over een FSC of PEFC keurmerk beschikt. Gispen haalde daarop in 2017 alsnog een FSC keurmerk De vonk lijkt sindsdien toch wel opgespat. Gispen is sindsdien op de duurzame tour en meldt zelf “Gispen staat voor Duurzaam Design, dat komt ieder jaar terug in de stand. Maar hoe dan, maak dat eens concreet (terminologie van Gispen)
“Over Duurzaam Design gesproken, maak dat stukje ‘duurzaam’ eens concreet? Met als voorbeeld Gispen TM?
‘Dat gaat van materiaalgebruik tot bijvoorbeeld de retourname van onderdelen. In de duo-opstelling die we op de beurs toonden zijn bureaubladen toegepast waarvoor we oude treinplafondplaten gebruikten. Ook oude treinvloeren en -stoelen zijn trouwens te hergebruiken; daar zijn we nog mee bezig. Verder zijn we bezig met een akoestisch tussenscherm voor de TM duo-opstelling dat we maken van afval uit de kastuinbouw (tomaten- en paprikastengels) gemengd met mycelium, 100% natuurlijk materiaal. In het ontwerp hebben we al rekening gehouden met hergebruik en retourname. Onderdelen die klant A niet meer nodig heeft, nemen we in, kijken we goed na en zijn weer inzetbaar door klant B.’”
Even verderop wordt het zelfs nog concreter: Zo zijn er de bank en stoeltjes genaamd Sett CE in omloop, die zijn gemaakt van 95% gerecycled materiaal. Het frame wordt geprint van oude kunststoflamellen van kasten die Gispen retour neemt van klanten. Dan zijn er nog de Nomi Work vergaderstoelen met een duurzame stoffering. En barkruk Nomi High is van gerecycleerde kunststof.
Als het niet mogelijk is het meubilair te repareren, dan wordt het meubilair aangeboden buiten de organisatie voor hergebruik, bijvoorbeeld kringloopcentra. Nieuw meubilair dat toch moet worden aangeschaft, zal aan tal van circulaire eisen moeten voldoen, zoals modulair ontworpen of vrij van giftige stoffen.
Zuid-Holland meent met de aanschaf bij Gispen in elk geval een “eerste grote stap” te zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Gedeputeerde Jeannette Baljeu. “Juist omdat we ook extern werken aan een circulaire economie, is het goed je eigen interne organisatie circulair proof te maken en daar het maximale uit te halen. Met de aanbesteding voor het meubilair doen we dat.”
De provincie heeft het contract met Gispen op 5 februari officieel getekend.
Bron: Zuid-Holland, 5 februari 2018
Zie ook: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2017:12138
https://www.gispen.com/nl/circulaire-economie/circulair-meubilair-producten-circulaire-economie
Allereerst is het Gispen (ipv Van Gispen), en daarnaast is het wellicht een idee om je wat beter te verdiepen in de diverse kantoormeubelfabrikanten voordat je e.e.a. op deze manier formuleert 🙂