Zonnepanelenscherm bij a50 geplaatst – Aanbestedingsnieuws

Zonnepanelenscherm bij a50 geplaatst

Afgelopen vrijdag zijn de eerste geluidswerende zonnepanelen opgehangen in het project Solar Highways. Een geluidscherm met tweezijdige zonnepanelen is niet eerder op deze schaal ontwikkeld en toegepast, zo stelt Heijmans, de verantwoordelijk aannemer. De ingebruikname en de eerste levering van energie is gepland in december 2018.

Rijkswaterstaat gunde Heijmans de opdracht in 2017 om het innovatieve zonne-geluidsscherm te realiseren. Vier jaar geleden startte Heijmans, samen met andere bedrijven en kennisinstituten, met het onderzoeken naar nieuwe manieren om zonne-energie op te wekken via geluidschermen. Dit leidde in 2015-2016 tot de ontwikkeling van een testscherm in Den Bosch.

Dit scherm is verder doorontwikkeld. De laatste resultaten zijn te zien op Solar Highways, waar het op grotere schaal wordt toegepast. Solar Highways is onderdeel van de Geluidsmaatregelen St. Oedenrode – Paalgraven. Heijmans werkte in de ontwikkeling van het scherm samen met partners Scheuten Glas, Van Campen-Bayards en Libra Energy.

.Ter hoogte van de A50 bij Uden plaatst Heijmans over een lengte van vierhonderd meter en hoogte van vijf meter, 136 glazen panelen met dubbelzijdige, geïntegreerde zonnecellen. Dat is een initiatief van Rijkswaterstaat. 

©Rijkswaterstaat 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *