Zonnepanelen op paleis Noordeinde – Aanbestedingsnieuws

Zonnepanelen op paleis Noordeinde

Het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is het eerste rijksmonument van de Staat met zonnepanelen op het dak. Enkele panelen liggen op de schuine daken van het paleis. Het merendeel ligt op de platte daken. Hierdoor zijn ze buiten het zicht van de omgeving, wat de karakteristieke uitstraling van het monument in stand houdt.

‘Een investering die zich de komende 30 jaar terugverdient’, zegt intendant der koninklijke paleizen, Roger. Het dak van werkpaleis Noordeinde telt ruim 180 zonnepanelen, wat een derde van het stroomverbruik oplevert. Interessante resultaten voor verder onderzoek naar zonnepanelen op andere paleizen en monumenten.

fragment foto zonnepanelen©Rijksvasgoedbedrijf 2023 vv Shirley Copijn

Een flinke studie ging hieraan vooraf. Strenge eisen voor het houten monumentale dak waren: brandveilige en kwalitatief goede zonnepanelen. Dus van glas op glas in plaats van de gebruikelijke zonnepanelen met glas op folie. En een constructie die voldoende draagkracht biedt voor de zware zonnepanelen. Maar die er ook voor zorgt dat de panelen blijven zitten bij harde storm.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf, 8 december 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *