Zes partijen waaronder Bam en Boskalis willen Amsterdamse kademuren redden – Aanbestedingsnieuws

Zes partijen waaronder Bam en Boskalis willen Amsterdamse kademuren redden

De gemeente Amsterdam heeft met 6 partijen een overeenkomst gesloten voor een innovatietraject voor levensduurverlengende maatregelen bij kademuren. De 6 partijen, die met zeer uiteenlopende oplossingen aan de slag gaan, zijn BAM Infra NederlandBoskalisGroundwater Technology B.V.Iv-InfraStrukton en Wagemaker.

Het komende jaar onderzoeken deze partijen of hun oplossing voor het verlengen van de levensduur van kademuren goed werkt of, als het al een bewezen methode is, of hij in Amsterdam goed toepasbaar is. Als dat zo is, gaat de gemeente de methode vaker toepassen. Per innovatie wordt €25.000 beschikbaar gesteld voor het inschakelen van externe expertise. Bij een positieve uitkomst gaan de partijen na een jaar door naar de uitvoeringsfase, die geheel wordt gefinancierd.

De oplossingen verschillen per leverancier en verschillen onderling sterk van methode. Zo wil BAM de kademuur doorboren, Boskalis wil de holle ruimtes vullen met Buyocrete, Groundwater Technology wil de grond onder de muren verstevigen, IV Infra wil stalen buizen aanbrengen voor de muur, Strukton wil foam injecteren en Wagemaker wil een compleet nieuwe constructie achter de kademuur opbouwen:

Bron: Amsterdam, 1 februari 2022

Kademuren: gunning 6 innovaties levensduurverlenging – Ingenieursbureau Amsterdam

NDR:

Aanbestedingsnieuws vindt het opvallend dat veel leveranciers aan de slag willen met onbewezen methodes. Het is innovatief natuurlijk, het is er nog niet. Dus ja dan kun je iedereen tegelijk actie laten ondernemen. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat het altijd wel ergens goed kan gaan. Maar het nadeel is ook wel dat het overal fout kan gaan en dat je dan nog steeds niet weet hoe het wel moet. Mag je eisen stellen aan gered worden? Als de brandweer je uit een brandende keuken redt en je ondertussen per ongeluk van de trap gooit zodat je je rug breekt, ben je ook heel ver van huis. Het hangt er maar van af hoe accuut de situatie is en welke oplossingen het beste toepasbaar zijn.

Het toont maar weer eens hoe moeilijk het is om kennis in te kopen met een aanbesteding. Je wil een oplossing, en je krijgt wel 10000 oplossingen, allemaal grote stappen en snel weer thuis? Dat valt bij de inkoop niet echt te controleren. Is dat niet de oorzaak dat geen van de innovatieve methodes echt rekening lijkt te houden met bijvoorbeeld het monumentale karakter van de kademuren? Je kan alles wel afbreken en vol beton storten en dan staat het weer heel stevig, maar daar kan je geen 46 miljoen toeristen per jaar mee vermaken.

Ook lijkt het prima facie of er niet is nagedacht over de bodem. Want die varieert ter plaatse sterk, is opgehoogd met havenslib, bestaat soms misschien wel uit veenbodems, om niet te zeggen: moeras. Over de bomen, wiens wortels kades kunnen maken of breken, is al helemaal niets gezegd. Bovendien liggen er ondergronds allerlei leidingen bijvoorbeeld loden leidingen die misschien wel gewoon op de gracht uitkomen en ook als ze niet gebruikt worden nog steeds voor wie er aan het werk wil, giftig zijn. Het is geen Rotterdam he, er zit allemaal historie, overal. En als je dan toch ergens een kademuur herstelt, moet er wel een drenkelingentrap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *