Zeeland heeft private samenwerking biobased verpakkingen – Aanbestedingsnieuws

Zeeland heeft private samenwerking biobased verpakkingen

Een consortium van zes partijen onderzoekt hoe biologisch afbreekbare verpakkingen het waterleidingsysteem kunnen verduurzamen. Zij kregen subsidie voor het project van de provincie Zeeland, via het programma Zeeland in Stroomversnelling. Donderdag 15 april 2021 overhandigden gedeputeerde Jo-Annes de Bat en wethouder Frank Hommel symbolisch de subsidiebeschikking aan Kathleen Metz, van projectleider Prince Kunststof Infra.

Koppelingen voor nieuwe waterleidingen die in de grond worden gelegd, zijn op dit moment onder meer verpakt in plastic folie. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, doordat dit plastic van fossiele grondstoffen is gemaakt. Het is ook nog eens onhandig, tijdrovend en duur, omdat het voor plaatsing verwijderd en afgevoerd moet worden.

In het project ‘Duurzame verpakkingen voor het waterleidingsysteem’ onderzoeken zes projectpartners hoe verpakkingen van biobased plastic de CO2-uitstoot kunnen verminderen en de efficiëntie kunnen verhogen. In tegenstelling tot verpakkingen van petrochemisch plastic kan deze biobased variant namelijk in de grond achterblijven. Dit bespaart fossiele grondstoffen, tijd en geld. Bovendien is de verwachting dat deze biobased folie over betere eigenschappen beschikt dan de petrochemische tegenhanger, zoals een hogere UV-bestendigheid. Dit is nodig om de leidingen bovengronds goed op te kunnen slaan.

compost

In de eerste helft van dit jaar loopt een haalbaarheidsstudie. Als deze succesvol is, dan volgt een demonstratieproject en vervolgens kan de biobased verpakking breed worden ingezet. Niet alleen voor waterleidingen, maar op termijn ook voor gasleidingen. En niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Het consortium bestaat uit:

  • Prince Kunststof Infra uit Tholen: fabrikant van gecertificeerde kunststof hulpstukken voor gas- en waterleidingen en penvoerder van dit project.
  • Isiflo uit Noorwegen, onderdeel van de Aalberts groep uit Utrecht: koppelingen voor de gas- en watersector.
  • Kiwa uit Rijswijk: instelling voor het testen, inspecteren en certificeren van drinkwaterbedrijven.
  • Green Chemistry Campus uit Bergen op Zoom: incubator voor de ontwikkeling en opschaling van biobased en circulaire innovaties. Via de Campus is ook Hogeschool Zeeland betrokken. Samen treden zij in dit project op als kennispartner.
  • Brabant Water uit ’s-Hertogenbosch: klimaatneutrale drinkwaterleverancier.
  • DNWG Zeeland: aanleg en onderhoud van ondergrondse infrastructuur. Treedt in dit project op als observator.

Bron: Zeeland, 16 april 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *