Woudenberg herstelt Vlietermonument – Aanbestedingsnieuws

Woudenberg herstelt Vlietermonument

Aannemersbedrijf Koninklijke Woudenberg brengt het Vlietermonument op de Afsluitdijk in opdracht van Rijkswaterstaat terug in originele staat en realiseert de uitbreiding. Het Monument op de Afsluitdijk is van grote historische betekenis. Het markeert de plaats waar de Afsluitdijk in 1932 gesloten werd, ter hoogte van de vaargeul de Vlieter. De uitkijktoren is ontworpen door de internationaal bekende architect Willem Dudok. Het is een punt van herdenking, het kroonjuweel van de Afsluitdijk en een gebouw met monumentale kwaliteiten. Het geeft de Afsluitdijk symboliek en herkenbaarheid voor iedereen.

In 90 jaar tijd zijn het monument en de buitenruimte diverse keren aangepast en gerenoveerd, niet altijd in lijn met het ontwerp van Dudok. Bovendien voldoet het Vlietermonument niet meer aan de eisen op gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid en toegankelijkheid.

De restauratie en uitbreiding worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Koninklijke Woudenberg. Dit is een aannemer met veel ervaring op gebied van restauratie en duurzame nieuwbouw. Na de starthandeling beginnen ze met de restauratie. Ze verwijderen het stucwerk en herstellen eventuele betonschade. Uiteindelijk wordt het monument teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Naast de restauratie van het Vlietermonument, bouwt Koninklijke Woudenberg ook een uitbreiding van het verblijfsgedeelte in de dijk. Deze werkzaamheden starten in september 2023. De werkzaamheden aan het monument zijn naar verwachting van Rijkswaterstaat in najaar van 2024 klaar.

Bron, Rijkswaterstaat, 13 april 2023

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *