Wise: kennisgebrek gemeenten bij duurzame stroom inkoop – Aanbestedingsnieuws

Wise: kennisgebrek gemeenten bij duurzame stroom inkoop

Op 25 januari publiceerde energie onderzoeksbureau WISE (hierna Wise) een onderzoek naar de inkoop van duurzame stroom door gemeenten. In het onderzoek Gemeentes op Groen onderzoekt Wise de valkuilen en kansen voor gemeentes om duurzaam stroom aan te besteden. Op 18 februari organiseert Wise een online presentatie om dit onderzoek toe te lichten. Ook worden er enkele gemeentes aan het woord gelaten over hun aanbestedingsproces.

Het onderzoek is getiteld: ‘Gemeentes op Groen: valkuilen en kansen voor gemeentes om duurzaam stroom aan te besteden’. Hierin worden de moeilijkheden en mogelijkheden voor de aanbesteding van een duurzaam stroomcontract in kaart gebracht.

Uit een inventarisatie van WISE over stroomcontracten van Nederlandse gemeentes is gebleken dat ambtenaren in het proces van stroom aanbesteden tegen verschillende problemen aanlopen. Dat kan gaan over Europese aanbestedingsregels, gebrek aan kennis over duurzame stroom, of tal van andere kleine dingen die in een complex proces zoals een stroomaanbesteding kunnen voorkomen. Met dit onderzoek en de online presentatie hoopt Wise de gemeentes te kunnen helpen om hun volgende aanbesteding zo duurzaam mogelijk te organiseren.

©Wise 2021

Via de website van Wise bij onderstaande link kunnen gemeenten zich inschrijven op het bijwonen van de online presentatie over groene stroom, 18 februari 2021.

Noot der Redactie:

Wise benadrukt dat stroom die wel groen is, zoals Scandinavische waterkracht, dat daar geen lokale vergroeningsimpuls uitgaat. Dat kan wel zijn, maar als de lokale impuls vervolgens is, bomen te kappen voor windmolens, was de natuur beter af geweest met waterkracht. Het blijft dus altijd verstandig om je boereninkoopverstand aan te zetten.

 

Presentatie onderzoek Gemeentes op Groen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *