Wijchen gunt renovatie Kasteel aan Modderkolk – Aanbestedingsnieuws

Wijchen gunt renovatie Kasteel aan Modderkolk

Gemeente Wijchen heeft de opdracht voor het renoveren van Kasteel Wijchen definitief gegund aan twee Wijchense partijen. De winnaars zijn Modderkolk Projects & Maintenance B.V. en DKC Installatie-techniek B.V. Ook Dijkhof Bouw b.v. uit Klarenbeek. Op 23 juli hebben alle partijen de overeenkomsten getekend.

Met het ondertekenen van de overeenkomsten hebben de partijen opdracht gekregen voor de elektrotechnische, werktuigkundige en bouwkundige werkzaamheden. Het zeventiende-eeuwse kasteel herstellen ze met deze grootscheepse opknapbeurt in zijn oude staat. Hiermee zorgen ze er ook voor dat het kasteel beter inzetbaar wordt. Daarnaast krijgen diverse kamers in het kasteel hun originele karakter terug en wordt het beter toegankelijk, zodat iedereen ervan kan genieten.

Wethouder Derks heeft symbolisch de sleutel van Kasteel Wijchen aan de 3 winnende partijen overhandigd. Augustus staat in het teken van het leeg ruimen van het kasteel. Zo is er alle ruimte voor de renovatie. Tijdelijk zorgen deze drie partijen voor het kasteel. Het renoveren van het kasteel laten we over aan echte vakmannen. In het 3e kwartaal van 2021 ontvangt de wethouder de symbolische sleutel terug.

Door een extra subsidie van 1 miljoen van de provincie Gelderland is het onder andere mogelijk om de entree van een glazen overkapping te voorzien.

Kasteel Wijchen is een sprookjesachtig kasteel uit de 14e en 15e eeuw. In de schriftelijke bronnen wordt voor het eerst in 1392 melding gemaakt van het kasteel in Wijchen, dat in 1535 als bouwval werd aangekocht door Herman van Bronckhorst-Batenburg.

De herbouw is pas voltooid nadat het kasteel in 1609 was aangekocht door het prinselijk paar Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje, en Emanuel van Portugal. Die hebben het de huidige renaissancestijl gegeven en hun initialen achtergelaten in de muurankers.

Nadat dit echtpaar in 1626 uiteenging, is het kasteel vaak van eigenaar en bewoner gewisseld. Het is in 1906 door brand verwoest en in de beide daarop volgende jaren in zijn oude luister hersteld.

In 1933 is het kasteel als gemeentehuis in gebruik genomen en sinds het ambtelijk apparaat in 1981 verhuisde, vervult het oude slot vooral representatieve functies. Het wordt gebruikt als vergaderruimte voor de Wijchense gemeenteraad. Men kan ook trouwen in de antieke en sfeervolle trouwzaal van het kasteel. Nu is er ook een museum gevestigd.

©Museum Wijchen 2020

Kasteel Wijchen is niet het enige kasteel in de gemeente. Voor een overzicht, klik op:

Bron: Wijchen, 23 juli 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *