Whitepaper glazenbewassing inkopen uitgebracht – Aanbestedingsnieuws

Whitepaper glazenbewassing inkopen uitgebracht

Om opdrachtgevers en inkopers van glazenwasserswerk uit te leggen welke verantwoordelijkheden men heeft en meer inzicht in de glazenwassersbranche te geven, heeft OSB een whitepaper Glasbewassing inkopen uitgegeven. De whitepaper geeft een toelichting op de verantwoordelijkheden van de opdrachtgever voor het glazen wassen. Deze whitepaper is geschreven voor inkopers en opdrachtgevers van schoonmaak- en glazenwasserswerk in de zakelijke markt, de publieke sector, het onderwijs en de zorg. 

Niet iedere aanpak voor glasbewassing is in elke situatie bruikbaar. Sommige werkmethoden mogen slechts beperkt worden toegepast in verband met valgevaar en overmatige fysieke belasting. Een opdrachtgever is mede verantwoordelijk voor de veilige uitvoering van het werk. Maar ook in de keten heeft een opdrachtgever verantwoordelijkheden. Deze behoort te voorkomen dat (onder)aannemers van werk geen loonheffing voor het personeel betalen of illegale werknemers aan het werk hebben

De Whitepaper heeft enkele praktische tips voor het opstellen van gunningcriteria:

Stel bij het opstellen van die eisen en criteria de kwaliteit voorop en niet de prijs. Let daarnaast bij de selectie van een glazenwassersbedrijf op bijvoorbeeld zaken als:

  • Welke werkmethode wordt toegepast?
  • Voert het bedrijf een volledige en betrouwbare administratie? Worden belastingen en premies volledig en op tijd afgedragen en zijn de medewerkers gerechtigd om in Nederland te werken?
  • Heeft het bedrijf veilig werken in de bedrijfsvoering geïntegreerd? Past het bedrijf de cao voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf toe?
  • Beschikt het bedrijf over vakgeschoolde medewerkers? Is er een opleidingsbeleid, waaruit blijkt dat glazenwassers worden bijgeschoold in het veilig werken op hoogte volgens de actuele richtlijnen?

Grote schoonmaakbedrijven die in een aanbestedingstraject glasbewassing aanbieden, besteden specialistische klussen vaak uit aan een kleinere ondernemer. Er is dan sprake van onderaanneming. De whitepaper wijst de opdrachtgevers hierbij op hun ketenaansprakelijkheid. Ook verwijst de whitepaper naar de PIANOo- handreiking Goed inkopen een schone zaak. 

Bij OSB zijn 300 leden aangesloten die samen 70% van de markt realiseren. Zij zijn actief in schoonmaak van gebouwen, glazenwassen, gevelbehandeling, calamiteitenschoonmaak en reiniging in de voedingsmiddelenindustrie. In de branche werken 150.000 mensen, waarvan 120.000 bij OSB-leden. Vanaf 1 januari 2013 moeten alle leden aan de verplichtingen van het OSB-Keurmerk voldoen.

Bron: OBS, 11 oktober 2016

Zie ook:
De Whitepaper http://www.osb.nl/wp-content/uploads/2016/10/Whitepaper-GLAS-DEF.pdf
Schoonmaakjournaal http://schoonmaakjournaal.nl/nieuws/1e-osb-whitepaper-glasbewassing-inkopen-voor-vesa/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *