Weesp heeft primeur: waterloos hockeyveld – Aanbestedingsnieuws

Weesp heeft primeur: waterloos hockeyveld

Dinsdag 13 juni is bij hockeyclub M.H.C Weesp een nieuw kunstgrasveld in gebruik genomen. Een veld met kunstgras dat je niet hoeft te besproeien. MHC is de eerste club ter wereld met dit type hockeyveld. Kunstgrasvelden moeten normaliter voor elke training of wedstrijd besproeid worden. Het nieuwe kunstgrasveld heeft geen water nodig. Dat bespaart veel water.

Het nieuwe hockeyveld is door de gemeente Amsterdam, waar Weesp onder valt, betaald. Het veld werd officieel geopend met een wedstrijd, gespeeld door oud-internationals. Hockey wordt nu gespeeld op watervelden. Daarbij lopen de sporters op de bovenzijde van de vezels. Als de vezels droog zijn, worden ze stug en rolt de bal niet goed. Op het nieuwe, waterloze veld hebben de vezels de vorm van een lus en speel je op de zijkant van de lusjes. De lusjes maken water overbodig, want de bal rolt er zonder water even goed overheen. De kwaliteit van het veld blijft dus goed, ook zonder water.

Fragment ©Amsterdam 2023

Het nieuwe kunstgrasveld voldoet aan alle wensen van de internationale hockeybond (FIH). De bond wil af van het constant besproeien van hockeyvelden. Het nieuwe veld moet de standaard worden voor de internationale hockeywereld. In 2026 wordt het WK Hockey in Nederland en België gespeeld. De FIH wil daarbij dit soort nieuwe kunstgrasvelden inzetten.

Amsterdam heeft veel kunstgrasvelden. De gemeente wil die graag duurzamer maken. De komende tijd gaat de gemeente het nieuwe veld testen door het vaak te gebruiken. Als de testen en de ervaringen van de sporters goed zijn, wil Amsterdam zorgen voor meer waterloze kunstgrasvelden binnen de stadsgrenzen.

Bron:

Amsterdam, 15 juni 2023

Zie ook:

https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/eerste-waterloze-hockeyveld/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *