Scholenbouw onder druk in Leeuwarden – Aanbestedingsnieuws

Scholenbouw onder druk in Leeuwarden

Foto: PCBO

Volgens een bericht in de Leeuwarder Courant  rijzen de bouwkosten voor nieuwe basisscholen de pan uit. Dit wordt veroorzaakt omdat bouwers steeds hogere prijzen rekenen. De scholenbouw in Leeuwarden komt hierdoor in het gedrang. Als de Leeuwarder Courant directeur Greidanus van het onderwijsbestuur PCBO aan het woord laat, vertelt hij echt met een probleem te zitten, de prijzen stijgen zo snel dat een zorgelijke situatie ontstaat.

Voor het beschikbare budget van €3,6 miljoen was er geen bouwer te vinden die aan de slag ging. Uiteindelijk lukte het net door onder andere te kiezen voor goedkopere stenen. Maar ondertussen zijn de prijzen weer gestegen.

AN maakte eerder melding van dezelfde rampspoed bij o.a. het Strabrecht College in Geldrop, Noord Brabant. Om toch te kunnen bouwen wil men nu, het behouden van het karakteristieke deel van de school in Amsterdamse stijl maar laten varen en overstappen op goedkopere volledige nieuwbouw. Dat zou jammer zijn, want de krapte in de markt en de hoge prijzen zullen ongetwijfeld nieuwe intreders lokken, waardoor de prijzen weer dalen. Dan zit je met een jaar of vijf met spijt te kijken naar foto’s van je karakteristieke schoolgebouw van toen. Voor een deel zitten de scholen op noodlocaties dus les wordt er nog gegeven, wellicht is er ook de mogelijkheid om tijd te kopen door de oude gebouwen weer in gebruik te nemen, zo erg zullen ze er toch niet aan toe zijn.

Over de gestegen kosten is Greidanus duidelijk in de LC. In cijfers uitgedrukt komen de prijsstijgingen hierop neer: een paar jaar terug ging het rijk ervan uit dat een vergoeding van 1350 € per vierkante meter vloeroppervlak genoeg moest zijn voor de bouw van nieuwe scholen. Dit ‘normbedrag’ gaat naar 1800 €,  maar inmiddels is dit ook al weer te laag gebleken. De gemeente rekent al met 2000 €. Maar nu is dat zelfs aan de lage kant omdat bij de aanbesteding van een andere school ( Prins Constantijnschool)  er een bedrag uitrolde van 2450 € per vierkante meter vloeroppervlak. Bijna het dubbele dus.

Bron: Leeuwarder Courant en PCBOleeuwarden.nl, 24 november 2018

https://www.lc.nl/friesland/Nieuwe-scholen-zijn-superduur-bouw-in-Leeuwarden-onder-druk-23862552.html

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *