Tolkentelefoon voor huisartsen vluchtelingen moet aanbesteed – Aanbestedingsnieuws

Tolkentelefoon voor huisartsen vluchtelingen moet aanbesteed

De tolken voor de huisartsen die vluchtelingen bijstaan, moeten worden aanbesteed. In november 2016 kondigde de minister aan de tolkentelefoon alleen voor huisartsen tijdelijk te gaan vergoeden. Huisartsen willen hier gebruik van maken, maar de nieuwe regeling is er nog niet. Er is alleen een aanbesteding.

Een door Medisch Contact geciteerde woordvoerder geeft aan dat dit nodig is, omdat de Landelijke Vereniging voor Huisartsen zelf geen subsidie heeft aangevraagd om dit zelf te regelen. De LHV:  “Door uitlatingen van het ministerie in de media is de indruk ontstaan dat de tolkentelefoon op dit moment wordt vergoed. “Het ministerie is echter nog bezig met de aanbesteding. Het is onduidelijk wat de regeling in gaat houden, wanneer hij er is en hoe huisartsen hier gebruik van kunnen maken.”

Afbeelding: Wikimedia, Reproductie D.L. Ghilchip, 1932

“Een veel te karige regeling”, stelde Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV eerder. “Om te beginnen omdat een half jaar veel te kort is. Binnen een half jaar kan iemand wellicht een brood bestellen in het Nederlands, maar complexe zorgvragen en trauma’s bespreken, vraagt om een heel ander taalniveau. Bovendien hebben niet alleen huisartsen de tolkentelefoon hard nodig. Ook andere zorgverleners in de buurt: fysiotherapeuten, psychologen, tandartsen, apothekers, verloskundigen of de GGD.”

Bron: LHV, 21 februari 2017
Zie ook: Medisch Contact: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/tijdelijke-tolkenvergoeding-laat-nog-op-zich-wachten.htm

Op TenderNed is de volgende Tender onder meer te vinden:

Het leveren van ad-hoc telefonische tolkdiensten waarbij de huisartsen de gebruikers zijn. De huisartsenposten vallen buiten de doelgroep.

https://tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/4221feea22ef739d0e9b9e59afde7a89/cid/1006762

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *