Webinarmoe?
Een zo’n Corona-gevolg bij aanbesteden, moet ons van het hart. Webinars zijn een grote ramp, als het gaat om kennisonderhoud. Aanbestedingsnieuws heeft het zwaar hoor. Weten jullie wel hoe veel webinars er zijn? Dit kunnen we echt niet meer allemaal bekijken. Heel nieuwswaardig is het meeste ook niet meer. Iedere aanbesteder heeft zijn 15 uur fame wel gehad. Wij zijn webinarmoe.
Je moet maar net zijn ingeschakeld of het is weer voorbij. Een ander trackt je views met enige wanhopigheid terwijl dat alleen maar was, omdat je het niet verstond. Geen mens weet hoe hij klinkt op een ander zijn computer. Dat is niet het enige probleem. Mensen willen ook wel eens met hun moeder praten zonder dat hun vader er de hele tijd bij is. Niet dat hij het niet mag weten. Maar anders zeg je het zeker niet. Webinars zijn vaak nog voor de eeuwigheid op Youtube. Diplomatiek is anders.
Dat is op congressen al moeilijk. Je kan wel willen praten met persoon 1 maar persoon 2 hangt er de héle tijd omheen. En persoon 3 hangt tot vervelens toe om jou heen omdat die anders nergens heen kan. En persoon 4 die heeft de tijd van zijn leven, staat de hele tijd met allemaal mensen te praten waar iedereen wel mee wil praten. Persoon 5 zit de hele tijd op de wc, waarschijnlijk omdat die van de vis heeft gegeten in de restauratie. Op webinars is iedereen er mogelijk altijd. Dat maakt de conversatie nodeloos diplomatiek. En dat was nu net de aardigheid van congressen, dat je niet helemaal met meel in de mond hoeft te praten.
Achteraf gezien is het nog erger. Dan blijkt, dat er bijna niemand keek. Zat je daarvoor in de rats. De kijkcijfers zijn meestal angstvallig laag. Stukken lager dan de opkomst op een regulier congres. Dat waarschuwt Aanbestedingsnieuws maar, op basis van onze langjarige ervaring in de uitgeefwereld. TV maken is een vak. Een vak, dat maar weinig mensen beheersen.
Een camera geeft een uitvergroting weer van al je persoonlijke fouten. Je kan alleen op de camera, als je helemaal relaxt bent. Wie die met aanbesteding te maken heeft, is relaxt? Al die aanbestedingstv-amateurs met snotneuzen en vieze baarden zonder grimeurs of steady camjo… Hou op. Val me niet lastig! Jullie stotteren en hakkelen en hebben een geaccentueerde R. Zo erg dat ik er steeds op ga letten. Niet om aan te horen. Mensen weten ook nog eens niet waar ze hoe in de camera moeten kijken. Of ehm zeggen. Dat leidt erg af. Zwaar hoor.
Aanbesteden is geen shownieuws. Het onderwerp is erg ingewikkeld. Dat maakt, dat je het helemaal uit elkaar moet trekken. Je moet een onderwerp stuk voor stuk, in hapklare brokjes, presenteren. Met korte zinnen. En veel herhaling. Zoals documentairemakers dat doen. Veel herhaling. Probeer dat maar eens met een overzicht van de jurisprudentie van de afgelopen maand. Dan val je in slaap, op het toetsenbord.
Professionals spreken vanuit hun eigen expertise. Zij hebben weinig besef van de zeer wisselvallig geïnformeerde doelgroep. Het allerbelangrijkste wordt binnensmonds tussendoor gefoefeld, in 1 seconde, middenin een film van een uur. Daarom heeft een echte tv-ploeg ook een regisseur of monteur. Die je gewauwel wegknipt. Daarom zie je ook meer zangers op tv dan juristen. Daar is een reden voor!
Dan is er nog een nadeel van webinars dat benoemd moet worden. Er is dank zij de corona overal wel een webinar. De hele tijd naar zo’n scherm kijken is ongezond. Je krijgt er vierkante ogen van. Bovendien geeft dat allerlei time management issues.
CROW is zelf ook niet geheel enthousiast over het fenomeen webinar. “Je kan zo mensen niet persoonlijk de hand schudden.” stelt het instituut vast. “Wat hadden we graag iedereen persoonlijk de hand geschud op de congresdag! Omdat dat er voorlopig helaas niet in zit, organiseren we een speciale editie van het congres: online, in delen, op verschillende data.”En duurzaamheid hadden we dus best willen zien maar dat is op een donderdag, dan kunnen we niet.
Denk nu maar niet dat dat alles is. Alleen al Rijkswaterstaat heeft tig webinars, de A15, de A27, de A9. Als je al je opdrachtgevers langs moet webinarren blijft er geen tijd over om de webinars van alle kennisinstituten te volgen. Alle universiteiten hebben ook webinars. Save the date: 25 juni geeft Professor Hebly een Aanbestedingsrecht Actualiteitencollege
PIANOo heeft ook de smaak te pakken. In juni elke week één. Je kan het terugkijken, maar hoe weet je nou of dat nuttig is? https://www.pianoo.nl/nl/actueel/nieuws/pianoo-webinars-voor-en-door-inkoop-en-aanbestedingsexperts Wat wij nu net het interessantst vonden: ethisch inkopen, dat videoverslag is nog niet beschikbaar. Dat zul je ook altijd zien.
En al die suffe grappen. Waar de grappenmaker dan zelf het hardst om lacht.
Wij smachten zo langzamerhand naar een echt congres.