VVD Utrecht: geen gelijk speelveld bij aanbesteding kantoortransformatie – Aanbestedingsnieuws

VVD Utrecht: geen gelijk speelveld bij aanbesteding kantoortransformatie

De VVD in Utrecht plaatst vraagtekens bij de aanbesteding Ravellaan 96. Dat gebouw wordt getransformeerd van van kantorencomplex naar studentencomplex. De kamers van minder dan 30m2 moeten €450,- kosten. De winnaar van de aanbesteding heeft van een Utrechtse uitvoeringsorganisatie van de gemeente voor dit project subsidie ontvangen. Hiermee is het gelijke speelveld dat uitgangspunt moet zijn bij een aanbesteding, volgens de VVD ondergraven.

De winnende partij in de aanbesteding heeft ook een subsidie gekregen voor hetzelfde project. Dat zou volgens de VVD Utrecht een overtreding zijn van de Wet Markt en Overheid. De VVD Utrecht vindt dat een organisatie die subsidie ontvangt van de gemeente, niet mee mag dingen naar een openbare gemeentelijke aanbesteding. Als partner, noch als onderaannemer.

ravellaan
Bron: wikimedia, auteur Andre Volten

Het gaat in dit geval om een concessieovereenkomst. Het betreft een concessie voor de exploitatie van het gebouw voor de periode van 10 jaar. Op 12 januari 2015 werd bekend dat de opdracht werd gegund aan STW Nederland BV.  STW die onder de naam Socius kamers verhuurt aan zowel studenten als statushouders.

De Utrechtse gemeenteraad gaf eerder toestemming aan de opdracht vanwege de leegstand van kantoren in combinatie met de studentenwoningnood. In Nederland staan, volgens DTZ Zadelhoff meer dan 6 miljoen m2 kantoorruimte leeg. De leegstand in Utrecht is in 2014 geschat op 17% van het totaal aan kantooroppervlakte.  Voor 130.650 banen in Utrecht is een voorraad in 2014 van 3.604.000 m2 kantooroppervlakte.

Volgens de VVD heeft Socius een bijdrage gekregen van SWK. VVD-raadslid Lex van Eijndhoven:

“Dit lijkt te betekenen dat Socius in de aanbesteding rekening heeft kunnen houden met de bijdrage van SWK, een organisatie die structureel gesubsidieerd wordt met als doel het betaalbaar maken van de presentatie van kunst en cultuur. In beginsel lijkt de aantrekkelijke inschrijving van Socius dus mede mogelijk gemaakt met publieke middelen, wat niet de bedoeling is van de wet markt en overheid.”

Socius heeft de Ravel in april 2016 geopend en verhuurt in de Ravel inmiddels 180 kamers aan studenten. Het project is mede mogelijk gemaakt met crowdfunding.

Fragment Jaarverslag SWK 2015:

fragmentjaarverslagswkutrecht

Fragment DTZ Zadelhoff leegstand Utrechtse kantorenmarkt. 

leegstandutrechtkantoren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *