VNG: staatssteun voor doelgroepenvervoer – Aanbestedingsnieuws

VNG: staatssteun voor doelgroepenvervoer

Het VNG heeft een goed bericht voor doelgroepenvervoerders. Dat gaat daarbij over leerlingenvervoer, gehandicaptenvervoer en ander WMO-gerelateerd vervoer.Het Rijk heeft naar aanleiding van de landelijke en lokale doorbetalingsafspraken in het doelgroepenvervoer een tweede gecoördineerde melding van staatsteun bij de Europese Commissie gedaan ter facilitering van alle gemeenten. Het gaat bij de tweede periode om het vervoer tussen 1 juli tot en met 13 oktober 2020.

In antwoord op die melding heeft de Europese Commissie bij besluit van 9 februari 2020 goedkeuring verleend om voor deze periode compensatie aan de vervoersbedrijven te betalen onder de voorwaarden die in de circulaire zijn opgenomen. In overleg met de VNG heeft het Rijk naar aanleiding van de landelijke oproep om regionale en lokale doorbetalingsafspraken in het doelgroepenvervoer te maken een tweede gecoördineerde melding van staatssteun bij de Europese Commissie gedaan. De Commissie heeft aan deze melding haar goedkeuring verleend. Onder voorwaarden mag steun worden verleend aan vervoersbedrijven voor het doelgroepenvervoer. Omdat de steun is goedgekeurd onder het Tijdelijk Steunkader (TSK) zijn de voorwaarden voor verstrekking anders dan het eerste besluit. Het tweede besluit beslaat de periode 1 juli 2020 tot en met 13 oktober 2020.

©BBP 2017

Over een derde periode vanaf 14 oktober is nu overleg tussen het Rijk en de Europese Commissie. Daarom is nog niet duidelijk of de voorwaarden voor de derde periode ook weer kan worden teruggegrepen op de voorwaarden van de eerste goedkeuring. Het bestuurlijke staatssteun-traject maakt aanbesteden overbodig. Voor zover je bij staatssteun kan spreken om goed nieuws, is dit toch wel het beste nieuws dat je kan hebben als leverancier van de overheid. Al hebben de meeste ondernemers waarschijnlijk liever een vrije markt terug, op een aanbesteding zit natuurlijk niemand te wachten.

https://vng.nl/nieuws/staatssteun-doelgroepenvervoer-1-juli-tm-13-oktober-2020

https://vng.nl/artikelen/staatssteun-doelgroepenvervoer-1-juli-tot-en-met-13-oktober-2020-aangepaste-voorwaarden-en-meer-informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *