vervangen van vliegtuigafreminstallaties Gilze rijen – Aanbestedingsnieuws

vervangen van vliegtuigafreminstallaties Gilze rijen

Deze aanbesteding van het Rijksvastgoedbedrijf, behelst niet de reminstallatie zelf, deze wordt door Defensie zelf aangekocht.  De scope van deze
opdracht bestaat uit het aanleggen van alle infrastructurele voorzieningen, die ervoor zorgdragen dat de vliegtuigafreminstallatie kan functioneren.

Bij het gebruik van een start- en landingsbaan door gevechtsvliegtuigen is aan het einde van de baan een vliegtuig-afreminstallatie (VAI) geïnstalleerd. In geval van een calamiteit bij een start of landing brengt een VAI door middel van de kabel het vliegtuig, mits uitgerust met vanghaak, veilig tot stilstand. Omdat de start- en landingsbaan van beide zijden door gevechtsvliegtuigen gebruikt kan worden, heeft
iedere baan dus twee VAI’s. De huidige VAI’s dienen te worden vervangen. Een vliegtuigafreminstallatie is een veiligheidssysteem dat geplaatst is aan het begin en einde van een start- en landingsbaan en bedoeld is om diverse soorten gevechtsvliegtuigen waaronder de F-35, ingeval van een calamiteit tijdens de start of landing, veilig tot stilstand te brengen.

Foto: RVB

De vliegtuigafreminstallatie bestaat grofweg uit twee remtrommels (zie afbeelding) die aan weerszijden van de start- en landingsbaan in kelders worden geplaatst met daartussen een kabel. De gehele installatie wordt aangeduid als Aircraft Arresting System (AAS). Tijdens een afremactie past het systeem automatisch, computergestuurd de remkracht aan op het af te remmen vliegtuig. Het vliegtuig zelf beschikt over een vanghaak die bij de noodlanding achter de kabel haakt en waarmee het vliegtuig vervolgens tot stilstand wordt gebracht. Na de afremactie wordt de kabel opgerold door middel van een elektromotor die zich bij de remtrommels bevindt, waarna het systeem gereed is voor de volgende afremactie.

Op Vliegbasis Gilze Rijen zal aan beide zijden van de hoofdbaan 10-28 de VAI worden vervangen. Er worden dus 2 AAS geïnstalleerd. Met de installatie van de nieuwe vliegtuigafreminstallatie’s beschikt vliegbasis Gilze Rijen straks over een modern afremsysteem dat gecertificeerd is voor het afremmen van diverse soorten gevechtsvliegtuigen waaronder de F-35. Mogelijk zullen andere militaire vliegvelden volgen.

Bron: Tenderned 10 februari 2020  https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/187144

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *