Van Oord wint monopile opdracht Duits Noordzeepark – Aanbestedingsnieuws

Van Oord wint monopile opdracht Duits Noordzeepark

Van Oord heeft van RWE de opdracht gekregen voor het transport en de installatie van de monopile-fundaties voor het offshore windproject Nordseecluster in Duitsland. Het windpark moet met een capaciteit van 1,6 GW genoeg duurzame energie gaan opwekken om 1.600.000 Duitse huishoudens van stroom te voorzien.

Deze opdracht is een belangrijke mijlpaal voor Van Oord, omdat dit het eerste project is voor het gloednieuwe offshore installatieschip Boreas, dat momenteel in aanbouw is. De opdracht aan Van Oord omvat de installatie van 104 verlengde monopiles, waarvan er 44 staan gepland voor 2025 en de resterende 60 in 2027 gereed moeten zijn.

Daarnaast wordt er scour protection aangebracht.    De Boreas wordt het grootste offshore installatieschip in zijn soort, speciaal gebouwd voor het transport en de installatie van de volgende generatie fundaties en turbines voor offshore windparken. Het jack-up-schip heeft een kraancapaciteit van meer dan 3.000 ton waarmee het windturbines van 20 MW op zee kan installeren.

Het kan volledig op methanol varen, waardoor de uitstoot drastisch wordt verkleind. Omdat groene methanol wordt gewonnen uit uitsluitend hernieuwbare energiebronnen, is het een van de meest veelbelovende brandstoffen voor de toekomst: met methanol wordt de uitstoot van broeikasgassen fors vermindert. Dit sluit aan bij Van Oord’s ambitie om in 2050 een netto-nul-uitstoot te bereiken.

Bron: Van Oord, 28 mei 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *