Van Gelder heeft innovatieve Japanse Duizendknoop-killer
Aanbestedingsnieuws weet het niet met de Japanse Duizendknoop. Het is een sierplant, in de botanische tuin van Leiden. Maar als tie ergens anders groeit dan wordt de plant een invasieve exoot genoemd en worden er tonnen betaald aan onderzoeken en blijkbaar bijbehorende bomenkap om dit plantje, een soort klimop maar dan lichtgroen en niet zo hard groeiend, te verwijderen.
Bovendien wordt dan door zo’n aannemer ook alle natuurlijke klimmende inheemse poygonums, zoals de geliefde bruidssluier , de polygonum bistorta uit Oost-Europa en de gewone duizendknoop: Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’ of op de Japanse duizendknoop gelijkende soorten, zoals de klimmende winde en de akkerwinde meegenomen. Lijkt er een beetje op en wel inheems. En anders wel de duivenkervel die er helemaal niet op lijkt maar wortels heeft die daar ook groeien. Of gewoon alle bomen langs het Beatrixkanaal.
Het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam is op oorlogspad. In Stad + Groen vinden we dat er maar liefst €8,2 miljoen voor is uitgetrokken voor de bestrijding in de voorjaarsnota. De hoofdstad noemt de plant een “invasieve exoot” en “woekerplant” en we moeten m weghalen. Uitgraven en er een gazon van maken. Wat een Rotterdamse oplossing, alle gewassen verwijderen en er alleen maar gras terugleggen. Een dan toch een heel duur onderzoeksbureau ingeschakeld voor een complete inventarisatie door de hele stad heen. Ook buiten de ring. (Das misschien niet Rotterdams, maar wel echt on-Amsterdams) . Een botanische misdadiger, volgens GroeneVingers.net. Nou nou. Aanbestedingsnieuws vond de duizendknooprazzia nogal drastisch. Tot tien jaar terug mocht de duizendknoop welig tieren en alles wat op lijkt dat wordt nu met de grond gelijk gemaaid.
Blijkbaar komen alle invasieve exote duizendknopen ook nog eens van die ene Japanse Duizendknoop, zo beweert Amsterdam. Dat is toch wel heel sterk, dat die plant zich zo goed voortplant, van Eindhoven tot Ede tot Zaanstad. Dat komt door Grondverzet, zo stelt het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam, die probeert kennelijk de schuld op de bouw af te schuiven. Dat blijkt te komen, omdat ze gewoon verkocht worden bij de bloemist, volgens het tijdschrift Stad + Groen. Voor een euro bij de Intratuin onder de naam “Hollandse Bamboe”. Hartstikke leuk. Je steekt ze in de grond en ze lopen uit.
Aan zo’n theorie hechten wij bij Aanbestedingsnieuws dan weer wel veel waarde. Niet verboden. Ook niet in de EU. En dat, terwijl het een woekerende invasieve exoot is. Ja, als iets bij de intratuin in de aanbieding is, kan het ooit wel gaan woekeren. Dat heb je ook met boeddhabeelden en waterornamenten. En die zijn pas echt verschrikkelijk. Zou het kunnen, dat de klimplant misschien helemaal niet zo erg is?
Wel mooi dat het plantje toch een hele innovatie heeft opgeleverd. Normaal werd de plant met gif bestreden, met glyfosaat, wat de kans op lymfeklierkanker zou verhogen volgens de WHO en Californië maar weer niet volgens fabrikant Bayer en EPA. Er zijn bedrijven die de duizendknoop electrokuteren. Van Gelder heeft samen met Van den Herik gewerkt aan een machine om de Japanse Duizendknoop, die volgens Van Gelder ook nog eens de verkeersveiligheid bedreigt, met wortel en tand uit te roeien. Ze noemen hem de JDkiller.
Na een onafhankelijke studie door Wageningen University Research (WUR), Stichting Probos en Tree-o-logic blijkt dat door een innovatieve verhittingstechniek maar liefst 99 procent van de inheemse woekerplant in de zandbodem na behandeling is verdwenen. In sommige gevallen was er helemaal geen Japanse duizendknoop meer waar te nemen. Daarmee is dit een bewezen bestrijdingstechniek van de alles overwoekerende plant.
De bedenker van de machine, hovenier Johan van den Herik, werkte volgens van Gelder de afgelopen jaren in stilte aan zijn uitvinding.
“Probos vroeg mij in 2017 of ik bij wijze van test eens met een zuigmachine de grond tussen de Japanse duizendknoop wilde weghalen en of ik daarna de wortels wilde verwijderen. Maar dat bleek heel arbeidsintensief. Dan zaten we met drie man op de knietjes met onze handen de wortels uit de grond te trekken. Toen ontstond het idee van verhitting.”
Wie zich uit werkfrustratie te gemakkelijk laat overtuigen van gruwelijke misdaden tegen de botanie en ecocide, moet zich toch eens achter de oren krabben. De mens is hier in Nederland, tenminste boven de rivieren pas na de laatste ijstijd gekomen. We zijn zelf allemaal woekerende, invasieve exoten. Vervelend plantje misschien, er even grondig uit trekken, als je er last van hebt. Maar er 8,2 miljoen voor uittrekken? Van bamboe kun je ook hele mooie duurzame bekers maken. Tranquillo doet dat.
Zie eerder een Amsterdamse opdracht:
https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/176784;section=2