Van der Lee wint kustuitbreiding Castricum – Aanbestedingsnieuws

Van der Lee wint kustuitbreiding Castricum

Rijkswaterstaat start deze week met het kustonderhoud bij Castricum aan Zee en Heemskerk. Op de zeebodem vóór de kust wordt 3 miljoen m3 zand aangebracht. Aannemer Van der Lee voert de werkzaamheden uit van juni 2022 tot naar verwachting juni 2023.

Om de kustlijn op zijn plaats te houden wordt extra zand aangebracht en is Noord-Holland weer beschermd tegen de zee. Het zand wordt met een speciaal baggerschip, een sleephopperzuiger, aangebracht op de ondiepe vooroever, tussen strandpaal 43 en 52.

Het meeste zand wordt gestort via de luiken onder water, maar het laatste deel wordt uitgespoten over het water. Dit wordt rainbowen genoemd. Het zand wordt enkele honderden meters van het strand op de zeebodem gestort.

Voor bezoekers van het strand is er geen hinder. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot het schip, minstens 50 – 100 m.

Door regelmatig nieuw zand aan te brengen op en vlak voor de kust, houdt Rijkswaterstaat de kustlijn hier op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand afkomstig van de zeebodem op zo’n 10 km uit de kust.

Bron: Rijkswaterstaat, 7 juni 2022

©Rijkswaterstaat 1993 1993-713-065

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *