Utrecht krijgt eerste drijvend zonnepanelenveld – Aanbestedingsnieuws

Utrecht krijgt eerste drijvend zonnepanelenveld

De Haarrijnseplas krijgt drijvende zonnevelden die 1400 huishoudens aan duurzame energie gaan helpen. De eilandjes komen op het oostelijk deel van de plas en hebben geen gevolgen voor de recreatie en de natuur. Utrecht wil de zonne-eilanden aanleggen vooruitlopend op de bouw van de energieneutrale buurt Haarrijn, waar ook op de daken zonnepanelen liggen. Deze combinatie zorgt ervoor dat voldoende energie wordt opgewekt voor de hele wijk.

De eilanden wekken jaarlijks 4 miljoen kWh op. Dat is ruim voldoende voor de 650 woningen, oplaadpalen en straatverlichting van Haarrijn. De overige energie komt beschikbaar voor anderen. De opbrengst is relatief hoog vanwege de natuurlijke koeling en reflectie van het water. De zonne-eilandjes drijven los van elkaar en zijn met kabels aan de bodem vastgemaakt. Ze beslaan ongeveer 14 procent van de oostelijke recreatieplas en zijn maximaal 1 meter hoog. Door het groen zijn de zonnepanelen niet of nauwelijks zichtbaar vanaf de oever. De eilandjes komen op minimaal 150 meter van het strand.

De zonne-eilanden krijgen een groene omzoming van vooral moerasplanten. Dat zorgt voor meer schuilplekken en broedgelegenheid voor vogels en vissen. Het groen trekt insecten aan, waardoor er ook meer voedsel is voor hen en voor vleermuizen. Onder de eilanden kunnen schelpdieren aanhechten. Dat zorgt voor meer diversiteit van het onderwaterleven.

Nu er duidelijkheid is over de haalbaarheid van zonne-energie-eilanden op de Haarrijnseplas, start de gemeente een openbare aanbesteding voor de aanleg ervan. Op zijn vroegst begint dit proces in het najaar van 2020.

Bron: Utrecht, 9 april 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »