Udens geluidsscherm dubbele zonnecellen beter dan verwacht – Aanbestedingsnieuws

Udens geluidsscherm dubbele zonnecellen beter dan verwacht

Automobilisten die over de A50 bij Uden rijden maken sinds begin dit jaar kennis met een revolutionair nieuw type geluidsscherm, Solar Highways gedoopt, dat zonlicht kan omzetten in elektriciteit. Het unieke is dat de zonnecellen aan twee kanten licht opvangen en dus in elke richting zijn te plaatsen. De eerste resultaten zijn boven verwachting.
Dat bericht onderzoeksinstituut TNO, dat de panelen er in samenwerking met Rijkswaterstaat en aannemer Heijmans heeft neergelegd. Sinds de opening door minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW in februari heeft TNO metingen gedaan waaruit blijkt dat het scherm beter presteert dan de modelberekeningen beloofden. De eerste resultaten zijn op woensdag 13 november gepresenteerd tijdens het zonne-energiecongres Sunday in Bussum..
Het dubbelzijdige scherm van 400 meter lang is niet op het zonnige zuiden gericht maar op het oosten en het westen. Het staat daarmee “verkeerd” maar dat geeft niet. De hoeveelheid opgewekte energie is dankzij de tweezijdige zonnecellen vrijwel onafhankelijk van de richting waarin de snelweg loopt. De ochtend- en middagzon worden daardoor optimaal benut. Door een speciaal ontwerp wordt het effect van schaduwwerking tot het minimum beperkt. De som van de opbrengst aan de voor- en achterkant is vrijwel onafhankelijk van de oriëntatie van het paneel.

©TNO 2019
TNO is zeer enthousiast over de positieve resultaten. “Met Solar Highways heeft ons land een potentieel exportproduct in handen. Vanuit het buitenland is er inmiddels concrete belangstelling.” Onderzoekscentrum SEAC is een van de initiatiefnemers van Solar Highways. SEAC is inmiddels onderdeel van TNO, waarmee de gezamenlijke slagkracht op het onderwerp zonne-energie toepassingen enorm is toegenomen.
Bron: TNO, 13 november 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *