Trebbe gaat woningbouw Middenblok Nieuwegein uitwerken – Aanbestedingsnieuws

Trebbe gaat woningbouw Middenblok Nieuwegein uitwerken

Nieuwegein gaat de voorgenomen woningbouwplannen voor het ‘Middenblok’ in Hoog Zandveld uitvoeren. Het uitwerkingsplan is vastgesteld en tegelijkertijd heeft de gemeente ontwikkelende bouwer Trebbe gekozen om het ontwerp verder uit te werken en het Middenblok te bouwen. Het gunningsbericht daarvan is 29 mei op TenderNed verschenen.

Trebbe, dat een vestiging in Nieuwegein heeft, diende het winnende plan in voor het Middenblok met de titel ‘Lotus – Het Groene Collectief’: een leefomgeving waar groen en ontmoeten centraal staan. LAP Landscape & Urban Design en Klunder Architecten maakten het ontwerp.

Het uitwerkingsplan is een van de laatste onderdelen van het bestemmingsplan ‘Lekboulevard – Hoog Zandveld Centrum.’ Daarin staat dat op de locatie naast de parkeerplaats van het winkelcentrum maximaal 50 woningen mogen komen in verschillende prijssegmenten. Eind vorig jaar zette de gemeente een tender uit om een ontwikkelaar te kiezen. In december 2021 meldden zich 18 geïnteresseerde partijen. De selectiecommissie bepaalde welke 5 partijen daarna een bieding mochten doen.

Het gekozen plan sluit aan bij de stedenbouwkundige uitgangspunten. Groen, ontmoeting en duurzaamheid staan in ‘Lotus – Het Groene Collectief’ centraal. De woningen en appartementen (ontworpen door Klunder Architecten) zijn verdeeld over twee complexen en worden verbonden door een groene ‘plint’. De eerste en tweede bouwlaag van de woningen krijgen groene gevelplanten. Pergola’s en veranda’s geven het geheel een speels effect. Kenmerkend aan de bouwblokken worden de warme uitstraling met baksteen en hout.

Ontmoeting is in het ontwerp een belangrijke pijler. Het is terug te zien in de gemeenschappelijke ruimte in het appartementencomplex. Verder komt boven op de parkeergarage een collectieve binnentuin voor de woonhuizen: een fleurige tuin met een kas, lange eettafel en speelelement. Ontmoeting sluit aan op de bewoners, omdat het Middenblok straks een thuis biedt aan veel verschillende doelgroepen. Er zijn koopwoningen en appartementen in de sociale huur, middenhuur en vrije sectorhuur.

©Nieuwegein 2022

‘Lotus – Het Groene Collectief’ sluit aan op de gebiedsontwikkeling. Het plan verbindt het Lotusplantsoen met het winkelcentrum door een wandelpad, met aangrenzend de ontmoetingsruimte met terras (ontworpen door LAP Landscape & Urban Design). Ook komt er een tiny forest met verschillende bomen en lage beplanting. Het plan is klimaatadaptief door de vele beplanting, waterbuffers en wadi’s. De bewoners kunnen straks gebruik maken van deelmobiliteit.

Het plan van Trebbe heeft volgens de gemeente ook nadrukkelijk oog voor de omgeving: het onderscheidde zich van anderen door te kiezen voor het schroeven van de heipalen in plaats van te heien. Er zal ook een wekelijks inloopspreekuur komen en de ontwikkelaar biedt 24/7 telefonische bereikbaarheid. Trebbe is lokaal goed verankerd, doordat zij ook een vestiging in Nieuwegein heeft.

Dit jaar staat verder in het teken van het voorbereiden van de bouw. Omwonenden worden hierin steeds betrokken. Trebbe wil begin 2023 met de bouw beginnen. Een jaar later, begin 2024, moet de ontwikkeling van het Middenblok klaar zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *