Tenderned waarschuwing tegen valse facturen – Aanbestedingsnieuws

Tenderned waarschuwing tegen valse facturen

Op TenderNed verscheen een cryptisch bericht dat misbruik wordt gemaakt van openbare gegevens. Het zou dan gaan om het versturen van nepfacturen.
TenderNed ontving van een aanbestedende dienst een melding dat er misbruik wordt gemaakt van bepaalde openbare gegevens van een aanbesteding.

De redactie van Aanbestedingsnieuws vindt het een vaag verhaal met te weinig concreetheid over welke data dat dan gaat, alsof de data het probleem en de essentie is en niet de onrechtpleger, de valse factuur-verstuurder. Vreemd om te wijzen op iets wat de oorzaak niet is en daar vervolgens op door te berichten om wat de oorzaak niet is vrij te pleiten, dat hoeft dus evident niet want het was ook niet de oorzaak. Maar wat de oorzaak nu was, daar zijn we nu helemaal van afgeleid.

Foto: Pixabay.com
Het is afleidend van waar het nou eigenlijk om gaat en dan gaan we ons bij deze redactie juist afvragen, waarom die afleiding wordt gezocht. Analoog zou zijn om te zeggen dat er iemand die vermoord is met een mes en dan met de opmerking te komen, dat messen nodig zijn in de samenleving. Ja natuurlijk zijn messen belangrijk. Zijn er dan mensen die dat betwisten?  Je kan geen appeltaart bakken zonder een mes. Maar centraal stond hier dus niet of appeltaarten nog wel gebakken mogen worden. Het ging hier om dat Tante Sjaan ligt dood te bloeden terwijl de moordenaar vrij wegloopt.
Het is  ontzettend belangrijk dat de facturering van overheidsdiensten integer is belegd bij eerlijke en zorgvuldige mensen. Het ligt voor de hand te speculeren dat het dan gaat om email adresgegevens. Maar wie strooit er dan ook een factuuradres in het rond? Of is dat ook niet het gegeven wat misbruikt is?
Onrecht is in de wereld. Valse facturen zijn van alle tijden. Spend control is daarom altijd erg belangrijk en niet nu ineens eventjes na een incidentmelding. Wij horen graag van aanbestedende diensten als ze vergelijkbare signalen krijgen van nepfacturen. Of dat hier vanuit de organisatie niet opgetreden wordt. En waarom de E-factuur daartegen kennelijk geeen oplossing is.

Wees alert op fraude

Nieuws | 5 juli 2023

TenderNed ontving van een aanbestedende dienst een melding dat er misbruik wordt gemaakt van bepaalde openbare gegevens van een aanbesteding. We adviseren u voorzorgsmaatregelen te nemen om fraude te voorkomen.

Kort geleden ontving een aanbestedende dienst een nepfactuur uit naam van de winnende ondernemer. Gelukkig had de aanbestedende dienst op tijd door dat er iets niet klopte, waardoor de fraudepoging mislukte. Krijgt u ook te maken met fraude? Meld het ons via functioneelbeheer@tenderned.nl.

Transparantie is grondbeginsel
Transparantie is een van de 4 beginselen van Europees aanbesteden. Transparantie is ook een van de 7 basisprincipes van de TenderNed-applicatie. Doordat aanbestedende diensten eenduidig en open communiceren, is het voor elke ondernemer duidelijk wat er gevraagd wordt. En door het aanbestedingsproces openbaar te houden, is het voor iedereen inzichtelijk wat er met belastinggeld gebeurt. Een vervelend gevolg is dat kwaadwillenden met bepaalde gegevens aan de haal gaan.

Bron: TenderNed, 5 juli 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *