Tender voor ZOHO Rotterdam geplaatst – Aanbestedingsnieuws

Tender voor ZOHO Rotterdam geplaatst

Zomerhofkwartier
Foto: Rotterdam.nl

Het Zomerhofkwartier (ZOHO) krijgt een doorontwikkeling. Woningcorporatie Havensteder zoekt samen met gemeente Rotterdam een ontwikkelaar. Hierbij moet er ruimte zijn voor woningen, zowel sociale huur als koop, en creatief ondernemerschap.

Het Zomerhofkwartier is een binnenstedelijk, kleinschalig bedrijventerrein in de wijk Agniesebuurt. Het gebied grenst aan de binnenstad (Pompenburg) en de stadswijken van Rotterdam-Noord. De locatie wordt omringd door bijzondere stedelijke structuren en kwaliteiten. Denk aan de Hofbogen met haar bedrijvigheid, het groen en de rust van de Noordsingel en de lommerrijke Teilingerstraat. Het naoorlogse Zomerhofkwartier heeft een uniek en ongedwongen gebied opgeleverd met typisch Rotterdamse eigenschappen: divers, creatief, met een rauw randje. De toekomstige gebiedsontwikkeling moet niet alleen die eigenschappen de ruimte geven, maar ook de kans om te experimenteren, gezien dit de identiteit van het Zomerhofkwartier kenmerkt.

In december is de tender voor de ontwikkeling van het gebied op de markt gezet. Het gaat hierbij om 67.000 m² bruto vloeroppervlak. Belangrijke voorwaarde voor de nieuwe ontwikkelaar is dat er een divers woningaanbod komt. Dertig procent is ingeruimd voor sociale huur, minimaal twintig procent voor middeldure huur en minimaal dertig procent voor woningen groter dan 85 m². Verder moet circa twintig procent van het gebied straks uit andere functies dan wonen bestaan.

Gemeente Rotterdam en Havensteder werken hierin samen met het ondernemerscollectief ZOHO Citizens. Zij hebben een stem bij de selectie van de nieuwe ontwikkelaar. Daarnaast is afgesproken dat vijftig procent van de commerciële ruimten in ZOHO gemaximeerde huurprijzen krijgen. Ook worden er grenzen gesteld aan de maximale oppervlakte per huurder. Verder zijn er in de tender vijf principes opgesteld door ZOHO Citizens waar het nieuwe gebied aan moet voldoen. Deze zijn: experimenteel, betrokken, duurzaam, gemixt en verbonden.

Bron en meer informatie bij Fakton.nl of Gemeente Rotterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *