Tait Theatertechniek in Bergen op Zoom met Siemens en Theater de Maagd – Aanbestedingsnieuws

Tait Theatertechniek in Bergen op Zoom met Siemens en Theater de Maagd

Stadsschouwburg De Maagd in Bergen op Zoom wordt uitgerust met de geavanceerde techniek van TAIT en zal gebruikt worden als etalage en trainingslocatie voor toekomstige Europese klanten. En dat is niet het enige. In samenwerking met de Bergse podia, beroepsopleider Curio en Siemens Digital Industries wordt geïnvesteerd in een compleet nieuwe vorm van techniekonderwijs voor de regio. Siemens Digital Industries voorziet in de b

©De Maagd 2020

esturingstechnologie van de systemen van TAIT. In januari 2021 ondertekenen de samenwerkingspartners een intentieverklaring.

In Gebouw-T en theater de Maagd werken mbo-studenten Mechatronica, Werktuigbouw, ICT, Design en Podiumtechniek in multidisciplinaire teams aan vraagstukken die afkomstig zijn uit de theaterwereld. De creatieve en innovatieve oplossingen die de studenten bedenken en ontwikkelen worden écht uitgevoerd bij een voorstelling of evenement. De leerlingen worden daarbij begeleid door docenten van Curio en professionals van de Bergse podia. Marc van Campenhout, lid van de Raad van Bestuur van Curio zegt zeer ingenomen te zijn met de beoogde samenwerking. “Curio krijgt in Bergen op Zoom een extra ‘podium’ om een professionele en innovatieve leer- en werkomgeving aan te bieden aan onze bestaande en toekomstige studenten. Als dé beroepsopleider van de regio leiden we studenten op voor de toekomst. Dit initiatief sluit daarom ook goed aan bij onze ambities”.

De vernieuwde vorm van opleiden is tot stand gekomen op verzoek van het bedrijfsleven. Er is grote behoefte aan hoogwaardige opgeleide technici, die naast technische kennis, vooral denken in creatieve en innovatieve oplossingen. Thijs Bruijns, business development manager Europe van TAIT is blij dat deze start gemaakt kan worden “Dit concept past helemaal in onze filosofie. Wij geloven heilig in het principe dat onderwijs de sleutel is tot technische innovatie. Ook de design-driven aanpak van het onderwijs, waarbij de wens van de artiest centraal staat, is afgestemd op onze manier van werken”.
Dit initiatief heeft een prominente plaats in het Rewin programma Creatieve Dienstverlening. Daarin wordt samengewerkt met het bedrijfsleven en de hbo en mbo opleidingen uit de regio. De inzet van de professionele bedrijfsomgeving van het Bergse theater en poppodium als leerwerk- en stageplaats, is een welkome uitbreiding van een zogenaamde ‘hybride leeromgeving’. Juist omdat gewerkt wordt met echte artiesten en echte voorstellingen en evenementen wordt werken in de techniek aantrekkelijker.
Wethouder Patrick van der Velden geeft namens het Bergse college van B en W aan verheugd te zijn over de samenwerking. “Prachtig dat TAIT vanuit Bergen op Zoom haar activiteiten voor de Europese markt gaat starten. De samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid zie ik als een win-win-situatie met een dikke plus! Wie wil er nu niet leren en werken in een prachtige leeromgeving die de Maagd en Gebouw-t nu eenmaal is? Kortom, een samenwerking die grote potentie heeft voor de toekomst”.
Naast het ondertekenen van de Intentieverklaring is afgesproken een raad van toezicht op te richten  die de kwaliteit van de samenwerking in de gaten gaat houden. Deze ontwikkeling is een geweldige opsteker voor de regio West-Brabant, de opleidingsinstituten en het bedrijfsleven. Niet alleen omdat een van de meest innovatieve bedrijven binnen dit vakgebied zich aan West-Brabant bindt, maar ook omdat de mbo en hbo infrastructuur voor de regio met deze nieuwe opleiding een forse impuls krijgt. Ook Siemens Digital Industries ziet heil in de samenwerking. “Siemens creëert technologie om het alledaagse te transformeren en zo een positieve impact te hebben op de maatschappij. Siemens beoogt  een ‘groot denken, klein beginnen en snel leren’ publiek-private samenwerking die vanuit een pragmatische en creatieve achtergrond de basis vormt voor lange termijn-succes. De recente oplevering van de trekkenwand in Theater de Maagd, voorzien van de meest geavanceerde technologie, vormt hier een uitstekend voorbeeld van. Ze is voorzien van de meest geavanceerde technologie, die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om vooraf opstellingen in een virtuele omgeving te testen”, aldus Dirk De Bilde, CEO van Siemens Nederland.
Bron: Siemens, 11 december 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *