‘t Mooiste blauw diep in het rood – Aanbestedingsnieuws

‘t Mooiste blauw diep in het rood

Foto: nieuwbouw-nuenenwest.nl

Ruim voor de aanbesteding van de nieuwbouw van basisschool ‘t Mooiste Blauw in Nuenen-West wist schoolbestuur PlatOO dat de begroting helemaal niet realistisch was. Het ontwerp paste niet bij het budget van 2 miljoen euro dat van de gemeenteraad werd gevraagd. De school is een vervanging voor basisschool de Mijlpaal. De goedkoopste offerte in de aanbesteding was bijna 50% hoger en kwam uit op 2,9 miljoen Euro.

Het schoolbestuur zegt dat de overschrijding te wijten is aan de explosief gestegen bouwkosten na de crisis. Maar zelfs als men dat in beschouwing neemt, heeft het Schoolbestuur PlatOO de kosten ruim te laag ingeschat. Een besparingsslag op het ontwerp, minder vensters en een sobere entree verlagen de geraamde bouwkosten tot 2,7 miljoen en nu mag de gemeenteraad besluiten of het zinvol is het budget met nog eens 700.000 te verhogen. Mocht de gemeenteraad gunstig besluiten dan kan het gebouw in het voorjaar van 2020 in gebruik genomen worden.

Nu is dit niet het eerste bericht waarvan Aanbestedingsnieuws melding maakt van na de crisis explosief gestegen kosten. Je kunt je dan ook afvragen of het overheidsbeleid ten tijde van de crisis wel zo gezond is geweest. Veel kleinere bouwbedrijven zijn omgevallen en nog gaan er failliet, grotere hebben de crisis wel overleefd, maar daar zijn er wel bij die nog geen parkeergarage kunnen bouwen. Met het omvallen van de kleinere bouwbedrijven zijn veel werklozen ontstaan, waarvan er weer veel buiten de bouw nieuw emplooi hebben gevonden. Dit alles met het gevolg dat bouwkosten explosief stijgen door toegenomen vraag en er een tekort is aan geschoold en geoefend bouwvakpersoneel. Door eerder meer te investeren en dan niet alleen ten gunste van wat grote bouwondernemingen had de overheid de sector gezond door de crisis kunnen leiden en nu niet in de eigen staart gebeten.

Bron: Ed.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *