SOLID nieuwe circulaire brandstof met ijzerpoeder
Onderzoekers en studententeam SOLID van de TU Eindhoven presenteerden vorige week samen met Swinkels Family Brewers en het zogeheten Metal Power consortium ’s werelds eerste industriële installatie met ijzerpoeder als nieuwe circulaire brandstof. Al in 2018 werd de eerste grotere installatie gebouwd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Deze ijzerbrandstof is een veelbelovende CO2-vrije, herbruikbare, veilige, compact en makkelijk vervoerbare energiedrager. Door de installatie succesvol aan te sluiten op het brouwproces van brouwerij Bavaria, bewijzen de partijen de toepassing van ijzerbrandstof als duurzaam alternatief voor de industrie en elektriciteitscentrales. De provincie Noord-Brabant maakte deze ontwikkeling mee mogelijk.
Met het aansluiten van ’s werelds eerste industriële ijzerbrandstof-installatie bij de Bavaria-brouwerij van Swinkels Family Brewers, demonstreert het Metal Power consortium nu dat ijzerbrandstof daadwerkelijk kan worden toegepast in warmte-intensieve industrieën als duurzame energiebron. De brouwerij is een typisch voorbeeld van een industrieel proces dat door (fossiele) warmte aangedreven wordt. Met de huidige opstelling is het mogelijk 15 miljoen glazen bier te brouwen.
Hoogleraar verbrandingstechnologie Philip de Goey, is enthousiast over het project.
“Het mooie aan ijzerbrandstof is dat je de in ijzerpoeder opgeslagen energie vrij kunt laten komen waar en wanneer je het nodig hebt”, zegt Philip de Goey, hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU Eindhoven. “Fijn ijzerpoeder brandt goed en hierbij komt veel energie vrij in de vorm van warmte. Deze warmte kan de industrie van hun energievraag voorzien.”
Peer Swinkels, CEO Royal Swinkels Family Brewers.
“We zijn enorm trots dat wij als eerste bedrijf deze nieuwe brandstof op industriële schaal testen en daarmee de energietransitie helpen te versnellen. Als familiebedrijf investeren we in een duurzame en circulaire economie, omdat wij in generaties denken en niet in jaren. Deze manier van denken wordt in de samenwerking met het Metal Power Consortium gecombineerd met hoogwaardige kennis. Met deze innovatieve technologie willen wij ons brouwproces minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en zullen we hier verder in investeren.”
Het Metal Power Consortium is één van de projecten van de Alliantie Energie Opslag. Met de Alliantie Energieopslag stimuleert de provincie Noord-Brabant de ontwikkeling van diverse soorten opslag van duurzame energie. Het Metal Power Consortium wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant. Zo heeft de provincie de ontwikkeling van de ijzerpoederbrander in 2018 mogelijk gemaakt en heeft de provincie bijgedragen aan de oprichting van Metalot. Metalot is het testcentrum van Brabant voor duurzame brandstoffen in de gemeente Cranendonck. Daar is ook het Future Fuel lab gevestigd.
Het Metal Power Consortium bestaat uit de volgende partners: TU/e, Metalot, SOLID, Uniper, Enpuls, Nyrstar, EM Group, Heat Power en Romico.
Bron: Brabant/Swinkels, 5 november 2020