Schiphol koopt het meest innovatief in – Aanbestedingsnieuws

Schiphol koopt het meest innovatief in

Van alle aanbestedende overheidsinstellingen koopt Schiphol het meest innovatief in. Dat concludeert aanbestedingsexpertisecentrum PIANOO uit eigen onderzoek. Daarbij is het kwalitatief te werk gegaan en zijn per innovatieve factor punten toegekend.

Foto: Pixabay.com

Die punten vielen dus niet alleen met de meer exotische procedures zoals het innovatiepartnerschap te verdienen, maar ook met het uitzetten van een marktconsultatie. Apart genoeg telde ook de regeringsvliegtuigprocedure (mededingingsprocedure met onderhandeling) mee als innovatie.

Dat is ook interessante informatie voor ondernemers die zichzelf betere toegang tot overheden wensen dan via een aanbesteding. Maar ook voor iedereen die gelooft in rechtmatig en doelmatig aanbesteden. Waarom het vooral uitvoeringsdiensten met een concrete taak zijn die innovatief inkopen, blijkt niet uit de cijfers. PIANOo slaat daar wel een slag naar:

 Het lijkt erop dat organisaties die meer ervaring hebben met specifieke uitvragen, beter weten wanneer ze welk instrument in hun aanbestedingen kunnen toepassen. Dit is een algemene trend die we in de analyse zien: hoe meer een organisatie aanbesteedt, hoe vaker zij in verhouding een innovatievriendelijk instrument toepast.

 

1. Schiphol Nederland ****
2. Gemeente Haarlem ****
3. Nederlandse Gasunie ****
4. Havenbedrijf Rotterdam ****
5. NS Groep ****
6. Divisie Forensische Zorg / Justitiële Jeugdinrichtingen ***
7. Rijkswaterstaat ***
8. Stichting Saxion ***
9. Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (NWO) ***
10. Radboud Universitair Medisch Centrum

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *