RWS publiceert inkoopplanning maart 2023 – Aanbestedingsnieuws

RWS publiceert inkoopplanning maart 2023

De meest recente editie van de inkoopplanning -die van maart 2023, van Rijkswaterstaat is nu beschikbaar. De inkoopplanning bevat voorgenomen opdrachten die nog niet zijn aanbesteed. De hele inkoopplanning is beschikbaar als Excel-bestand. Actuele aanbestedingen vindt u op de website van TenderNed(externe link). Factsheets van meerdere inkopen zijn beschikbaar via het Rijkswaterstaat Publicatie Platform(externe link).

Sinds de publicatie van de vorige inkoopplanning in november 2022 startte de marktbenadering voor meerdere werken. De aanbesteding startte onder andere voor groot onderhoud A2 en A12 in Midden-Nederlandonderhoud van een aantal sluizen, beweegbare bruggen en waterreguleringswerken in de Noord-Brabantse en Midden-Limburgse kanalen, renovatie van de Koninginnensluis en van de Spooldersluis.

De inkoopplanning heeft nog altijd veel projecten waarvan de planning onzeker is. Zo zijn veel projecten voor nu stopgezet door de stikstofproblematiek en wacht RWS op uitspraken van de Raad van State. Zolang hierover nog geen duidelijkheid is en consequenties nog niet helder zijn, kan RWS voor deze projecten geen datum noemen voor de start van de marktbenadering en staat P.M. vermeld.

Bron: Rijkswaterstaat

Het kabinet investeert de komende jaren meer geld dan ooit in instandhouding. Naast extra middelen die hiervoor waren toegezegd in het coalitieakkoord, maakte de minister onlangs bekend een beweging te maken van aanleg naar onderhoud. Ook maakte hij bekend geld uit de aanlegportefeuille voor hoofdvaarwegen en hoofdwegen te verschuiven naar groot onderhoud.

Dit omdat aanlegprojecten kampen met stijgende kosten, leveringsonzekerheid en arbeidsmarktkrapte. En omdat bij aanlegprojecten stikstof een complicerende factor is.

Aanlegprojecten kennen een lange voorbereidingstijd en daarom kiest RWS ervoor geld en menskracht in te zetten op wat op korte termijn wél kan. Om deze beweging te kunnen maken, moeten nog keuzes worden gemaakt met budgetten. Die keuzes moeten bovendien samen met regionale overheden worden gemaakt. De effecten hiervan zijn dan ook nog niet in deze inkoopplanning terug te zien.

De volgende planning wordt in juli verwacht.

RWS plaatst ook op zijn website factsheets. Er zijn voor meerdere projecten factsheets met kerninformatie. Marktpartijen kunnen hiermee nog beter afwegen welke projecten interessant zijn om op in te schrijven.

De factsheets worden later deze week (week 13) geüpload via RPP(externe link).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *