RVO zoekt werkplek hardware maar het moet wel van Apple zijn – Aanbestedingsnieuws

RVO zoekt werkplek hardware maar het moet wel van Apple zijn

Het Ministerie van Economische Zaken heeft bij monde van de RVO Rijksdienst voor Ondernemen een aanbesteding op TenderNed gezet voor nieuwe computers. De redactie van Aanbestedingsnieuws wil niemand beschuldigen maar het lijkt er toch op dat de aanbesteding naar de leverancier wordt toegeschreven. Dat vermoeden kregen we tenminste al bij de pakkende titel IWR2023| Werkplekhardware| iOS, iPadOS & MacOS (incl. optionele accessoires en diensten)

Want het moet wel allemaal Apple rommel zijn. Maar natuurlijk, Microsoft mag dat toch ook leveren? Iedereen mag ons een Apple geven. Ho ho. Maar volgens PIANOo/TenderNed dat ook alweer jaren onder de RVO valt, mag je dus een opdracht niet naar een leverancier toeschrijven, dat is in strijd met de aanbestedingsbeginselen van met name gelijkheid en non-discriminatie.

IWR2023|Werkplekhardware (WpHW) verwerft werkplek gerelateerde ICT-producten en daaraan gerelateerde Diensten voor zover vallend binnen de scope van de categorie ICT Werkomgeving Rijk.

Daarbinnen voorziet de aanbesteding IWR2023|Werkplekhardware|iOS, iPadOS & MacOS devices (incl. optionele accessoires en Diensten) in een nieuwe Raamovereenkomst voor het verwerven van iOS, iPadOS & MacOS devices (incl. optionele accessoires en Diensten) Voor deze Aanbesteding is een single sourcing strategie van toepassing, waarbij een Raamovereenkomst wordt gesloten met maximaal één Opdrachtnemer. Iedere nadere uitvraag vindt plaats met deze Opdrachtnemer. De aanbesteding is niet verdeeld in percelen. In geval dat anders is vermeld in deze publicatie is dat vanwege systeemtechnische fouten in Tenderned.

Voor deze Aanbesteding is een single sourcing strategie van toepassing, waarbij een Raamovereenkomst wordt gesloten met maximaal één Opdrachtnemer. Iedere nadere uitvraag vindt plaats met deze Opdrachtnemer. De aanbesteding is niet verdeeld in percelen. In geval dat anders is vermeld in deze publicatie is dat vanwege systeemtechnische fouten in Tenderned.

Dus wat moet je dan doen als je baas zegt dat je nieuwe apples moet inkopen maar ook dat je dat eerlijk volgens het gelijkheidsbeginsel op TenderNed moet zetten, zodat alle leveranciers een eerlijke kans maken om iPadOsses te leveren? Ja, dan ontploft je hoofd natuurlijk als eenvoudig ambtenaar, je kan niet doen wat je niet mag doen en toch moet doen en dan ook nog eens goed. Verantwoordelijk voor deze enorme catch22 is overigens RVO-directie Abdulaheb Choho van D66, die ook bij de renovatie van het Oosterpark van Amsterdam met de eigen stadsdeelbestuurder van D66, Ivar Manuel in de clinch lag over de vraag of de renovatie nou zo goed gelukt was dat er regenwormen gestrooid moeten worden, en waar dat park dan toch al die dode bomen aan dankt.

©Wikimedia/Mark and Allegra Janovski-Biava 2006

Merk op dat de aanbestedingstekst ook nog eens een flinke sneer uitdeelt naar TenderNed. Of het allemaal hun idee is, dat hele aanbesteden. Opmerkelijk, als je als RVO-directie zogezegd “de baas” bent van TenderNed, dat de regels compleet negeren dan wel ineens makkelijk kan? Of toch niet.

Kan het dan helemaal niet? Voor de Europese rechter kan je je altijd “inredeneren” met argumenten als “dwingende spoed” of als er eerder geen geschikte kandidaten zijn gevonden. Of als er sprake is van een uniek kunstwerk, of het ontbreken van mededinging, of voor het beschermen van uitsluitende rechten.

Ai. Arme ambtelijke luxepoezen. Dat wordt toch een laagste prijs voor de beste kwaliteit: Aldi Wolfgang Smartphone. Want zeg nu zelf, daar bij dat RVO hebben ze gewoon met dwingende spoed apples nodig. Anders rent het personeel boos weg.

https://www.pianoo.nl/nl/inkoopproces/aanbestedingsprocedures/eu-specifieke-procedures/onderhandelingsprocedure-zonder

https://www.pianoo.nl/nl/regelgeving/jurisprudentie/jurisprudentieoverzicht/bijzondere-procedures/leverancier-mogelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *