Royal Haskoning wint opdracht voor innovatief operatiecomplex UMCG – Aanbestedingsnieuws

Royal Haskoning wint opdracht voor innovatief operatiecomplex UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft aanbesteding voor een nieuw operatiecentrum aan Royal HaskoningDHV gegund. Dat bericht Royal Haskoning op zijn website. Het gaat om de verbouwing van de spoedeisende hulp (SEH), operatiekamers (OK’s) en Critical Decision Unit (CDU) van het UMCG. Het moet een hotfloor van de toekomst’ worden. De bouw wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met architectenbureau EGM, voor een bedrag van €585.085 .

Het UMCG is een van de laatste grote ziekenhuizen die nog in de binnenstad is gevestigd. De operaties die hier plaatsvinden zijn vooral gericht op ‘high-care’ patiënten. De huidige OK’s en faciliteiten functioneren nog prima, maar naderen het einde van hun functionele en technische levensduur. Met de verbouwing komen de nieuwste technieken en innovaties beschikbaar voor patiënten.

Tijdens de verbouwing gaat de zorgverlening gewoon door.

Verbouwen in het hart van een groot ziekenhuis vol patiënten, personeel en bezoekers is een uitdaging. Daarom werkt Royal Haskoning met een gefaseerde aanpak. Via een uitgekiende ‘schuifoperatie’ zullen in het hart van het gebouw zes nieuwe OK’s, een ‘Comprehensive Centrum Acute Zorg’ (CCAZ), een ‘Critical Decision Unit’ en twee traumakamers worden gerealiseerd. Na deze eerste bouwfase worden de oude OK’s stapsgewijs vervangen binnen een termijn van tien jaar. Het totale (ver)bouwoppervlak voor fase 1 bedraagt 7.550 m2.

Hoeveel OK’s heeft het UMCG over tien jaar nodig? Aan welke eisen moeten deze voldoen? Met de snelle ontwikkelingen in chirurgie, technologie en operatieprocessen is de toekomst lastig te voorspellen. Vandaar dat Royal HaskoningDHV heeft ingezet op een integrale aanpak waarin ingenieurs, ontwerpers en zorgprofessionals intensief samen optrekken. Iedere bouwfase zal opnieuw bekeken worden wat nodig en wenselijk is.

Bij het ontwerp van het nieuwe operatiecentrum is het de kunst om geldende eisen te verbinden aan innovaties die tot een flexibeler, veiliger en patiëntvriendelijker OK leiden. Een OK dat tevens een comfortabele en effectieve werkomgeving biedt aan het operatieteam. Zo gaat Royal HaskoningDHV de haalbaarheid en wenselijkheid onderzoeken van een alternatief

Bron: UMCG

luchtbehandelingssysteem. Dat moet stiller en zuiniger zijn dan de gangbare systemen, en daarmee meer bewegingsvrijheid opleveren voor het operatieteam.

Bron: Royal Haskoning, 27 januari 2017
Zie:

De gunning van de architectuuropdracht:

https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/publicatie/akid/49e6f9a296010cd870ec3a57c7b80d87/pageId/D909A/oudercode/nr/kijkdoorhetmenu/u/huidigemenu/aankondigingen/menubalkoproep/true/cid/233969/cvp/join

en een opdracht voor installatie-advies

https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/929bdff41b280c9c49e94c039791c373/cid/233868

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *