Rotterdam test druktemeter SpotR – Aanbestedingsnieuws

Rotterdam test druktemeter SpotR

In de onophoudelijke stroom van innovaties, innoflaties en oude wijn in nieuwe zakken is een volgende mijlpaal bereikt. Rotterdam test een druktemeter. Het is -uiteraard- een “app”, dat is 21e eeuws voor “programma”. Het programma heet SpotR. Daarmee “kunnen bewoners en bezoekers live zien hoe rustig of druk het is op openbare plekken in en rond de stad.” De informatie trekt je batterij leeg c.q. ververst ieder kwartier.

SpotR is gefinancierd door de gemeente Rotterdam. Quasi inhouse software ontwikkelen, vinden we een beetje vreemd. Er zijn toch allemaal bedrijven die dat ook wel willen doen? Daar is toch een markt voor? Oh ja maar dan moet je aanbesteden en weet je niet zeker of het geld wel bij de makers van SpotR uitkomt en niet bij een of andere marktpartij. We zochten in de raadsinformatie vergeefs naar informatie over de kosten. We vonden wel dat er vragen over waren gesteld over de coronamaatregelen, waarbij de “APP” als panacee naar voren wordt geschoven.

Zo meldt burgemeester Aboutaleb in een brief van 1 september:

©ZaZ 2014

Vorige week is de testversie van druktemeter SpotR online gegaan op www.spotrotterdam.nl. Ook deze maatregel is onderdeel van het spoor ‘herstarten’ van de aanpak Rotterdam Sterker Door. Met deze Druktemeter kunnen bewoners en bezoekers live zien hoe rustig of druk het is op openbare plekken in en rond de stad. Met SpotR kunnen mensen ondanks de huidige afstandsmaatregelen op een veilige manier winkelen, een terrasje pakken of boodschappen doen. SpotR is daarmee een hulpmiddel om het gewone leven en de Rotterdamse economie draaiende te houden.

en bij de beantwoording in brief 20bb10587 zei Aboutaleb over SpotR.

Het college heeft begrip voor de lastige situatie van die ondernemers en staat constant met ze in contact. Het college gelooft dat we dit samen aan kunnen. Daarom blijft het
college in overleg met ondernemers uit de pilotgebieden en branchevertegenwoordigers, wordt er samengewerkt aan een gezamenlijke campagne (Rotterdam zet door Lokaal
winkelen) en wordt op regelmatige basis bekeken welke acties we nog meer samen kunnen oppakken. Bijvoorbeeld als het gaat om crowdmanagement. Daarvoor wordt
SpotR inmiddels getest, maar ook de (groot)winkelbedrijven hebben inzichten in loopstromen en piekmomenten van bezoekers. Het college wil daarom gaan kijken hoe
het publiek op een veilige, gezonde en gastvrije manier weer naar de stad verleid kan worden.

Dat was dus in antwoord op een totaal andere vraag, van Eerdmans en Simons, beide van Leefbaar Rotterdam:

Van welk van deze twee scenario’s is sprake? Indien het draagvlak sinds 5 augustus fors is afgenomen, welke acties heeft u hierop dan ondernomen? En indien er nooit serieus draagvlakonderzoek is verricht, waarom repte u dan op 30 li zo zelfverzekerd van steun en draagvlak?

Het Rotterdams persbericht jubelt over de app, dat het de eerste is in zijn soort:

Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die een druktemeter lanceert op basis van objectieve real-time data. De privacy van gebruikers is gewaarborgd doordat er geen persoonsgegevens worden opgeslagen. De gebruikte data die tonen hoe druk het is, zijn op geen enkele manier te herleiden tot specifieke personen.

Is de APP nieuw? Nee.

Dat was er namelijk al, in Amsterdam werd op 10 juli bijvoorbeeld de “wallenmonitor” genoemd, en CMSA Crowd Monitoring Systeem Amsterdam, de monitor monitort een veel groter gebied en met name ook in de Pijp. Handig bekeken, zo kun je als softwareontwikkelaar door alleen een letter te vervangen met CTRL-F hetzelfde nogmaals verkopen aan een andere gemeente. De wallenmonitor gebruikt, 2d sensoring, 3d sensoring, dat zijn masten die zijn neergezet voor dit doeleinde, en met de wifi-tracking registreert het mac adress van telefoons die wifi aan hebben staan. Zo is het natuurlijk rond belwinkels altijd erg druk. Hartstikke nuttig natuurlijk, voor als je zelf niet kon bedenken dat het in de Ikea op Pinksterzaterdag erg druk is.

 

In Utrecht had je dus ook al de Druktemonitor. Die wordt ook door SpotR zelf erkend als zijnde “eerder”.

Utrecht heeft in augustus de Druktemonitor (druktemonitorutrecht.nl) gelanceerd. SpotR lijkt een beetje daarop maar biedt meer gedetailleerde, actuelere en stad dekkende informatie. SpotR is tevens meer ontworpen om onderweg, op je telefoon te gebruiken.

De SpotR gebruikt de BAG-registratie, Resonodata (SpotR zegt daarover: Resono is een bedrijf dat anonieme locatiegegevens benut van app gebruikers die toestemming hebben gegeven om hun locatie data te delen ten bate van geaggregeerde analyses. ) en Open Street Map van google. Resono is ook iets waar JCDecaux mee werkt. Die zegt erover:

Het mobiele panel van Resono bestaat uit ruim een miljoen Nederlanders die via hun smartphone meehelpen de drukte rond de digitale schermen van JCDecaux te meten. Zij hebben toestemming gegeven dat deze gegevens verzameld worden, volledig geanonimiseerd en strikt volgens de Europese privacyregels. Het aantal mensen dat zich in een tijdsbestek binnen zichtafstand van het digitale scherm bevindt wordt geteld en zo kan een nauwkeurige schatting van de drukte worden berekend. Zo laten de Resono data zien dat de drukte op straat toeneemt, met afgelopen zondag een drukte rondom de schermen van 95% ten opzichte van voor de COVID-19.

Waarom heeft JCDecaux dat dan, nou voor het precieze omgekeerde, die willen aan adverteerders laten zien hoeveel mensenmassa’s er wel niet zijn langsgelopen langs de posters. Niemand dus, want de Rotterdammers zitten allemaal thuis te trillen als een rietje, met een mondkapje op en een integraalhelm eroverheen. Op straat, nee daar durven we niet te komen, want misschien is het er druk. Zie ook: “alleen boodschappen doen, blijf thuis“en over het lymbische systeem

De gemeente hoopt dat met de app SpotR Rotterdammers en bezoekers ondanks de huidige afstandsmaatregelen op een veilige manier kunnen winkelen, een terrasje kunnen pakken of boodschappen kunnen doen. SpotR is daarmee een “belangrijk hulpmiddel om het gewone leven en de Rotterdamse economie zo veel mogelijk draaiende te houden.” In een sterk vergelijkbare brief van 1 september 20bb010442, in antwoord op vragen van Leefbaar Rotterdam Raadslid Simons alleen, zegt hij:

Deelt u onze vrees dat het ten onrechte ontstane beeld dat Rotterdam onveilig is voor verdere economische schade kan gaan zorgen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om dit te voorkomen?
Antwoord:
Het landelijke beleid is en blijft dat drukke plekken vermeden moeten worden. Dat betekent dat drukke steden en met name binnensteden het ongekend zwaar hebben. In welke mate deze argeloze uitspraak daaraan bijdraagt of in de toekomst zal blijven bijdragen is niet te zeggen. Tegelijkertijd blijven we investeren in nieuwe technieken, zoals de recent gelanceerde druktemeter (SpotR) en een nieuwe marketingcampagne.

Opmerkelijk detail: deze brief is niet ondertekend door Aboutaleb zelf, maar door “NB Loco BW”, Bert Wijbenga. namens de VVD.

 SpotR is een belangrijk hulpmiddel om het gewone leven en de Rotterdamse economie zo veel mogelijk draaiende te houden, aldus de brief:

De app is niet alleen relevant tijdens de coronacrisis, maar kan ook ver na corona inzicht geven in de drukte op specifieke plekken tijdens bijvoorbeeld festivals en evenementen, of toeristen helpen hun uitjes in de stad zo makkelijk mogelijk te plannen.

 

Kortom een aanbesteding vonden we dus niet. En de prijs vonden we niet in de bestuursstukken. De veiligheidsregio Rotterdam had wel een aanbesteding uitgezet voor wifi, die is 31 augustus niet gegund, volgens de stukken op TenderNed. Interessant, want er is dus ook een internetprovider startup in Montréal die SpotR heet. Die hebben ook een app. En we vonden ook nog SpotR van Arbor Media. Daarmee kan je videofragmenten van officiele kanalen monteren. Heel verwarrend allemaal. Oppassen met wat je downloadt.
Je kan wel zien, dat Rotterdamse horeca ondernemers hier vreselijk veel aan hebben. Je ziet ze alle dagen schreeuwen in de krant: “zonder app kan de horeca wel sluiten” en “In de hemel is geen coronaapp daarom ontwikkelen wij die hier”. Dus even de cognitieve dissonantie van Rotterdam resumerend: Het geeft dus niet of iedereen een mondkapje om moet en daardoor de horeca al zijn klanten kwijtraakt, want je hebt een app  (kosten onbekend) waar je op kan zien hoe druk het is. Zo weet je altijd hoe erg je bij hoeveel mensen voor paal staat met je niet-werkende mondkapje.
Zie ook:
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/spotr/ “SpotR geeft Rotterdammers de ruimte”, ongedateerd,

https://www.rotterdam.nl/nieuws/test-druktemeter/” Rotterdam gaat druktemeter testen, 1 september 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *