Rotterdam ontwikkelt Roadmap voor circulair omgaan met grondstoffen
Rotterdam is met meer dan 600.000 inwoners en de belangrijkste haven van Europa, zeer afhankelijk van de invoer van grondstoffen. Om hier zorgvuldig mee om te gaan en de verschuiving van een lineaire naar een circulaire CO2-arme economie te maken, heeft de gemeente een roadmap ontwikkeld. De roadmap geeft praktische handreikingen voor bedrijven en organisaties om zo zuinig mogelijk om te gaan met grondstoffen.
De roadmap bestaat uit twee fases. Fase 1 richt zich op ‘leren door te doen’ (2016 – 2019). Een voorbeeld hiervan is het scheiden van afval. De gemeente gaat dit uitbreiden naar het upcyclen van al het huishoudelijk afval. Een ander voorbeeld is de Rotterdamse Samenwerking in de Afvalwaterketen (Rosa project), bedoeld om afvalwater te benutten als grondstof of energiebron. Grondstoffen uit het rioleringsstelsel bijvoorbeeld worden in de Merwe-vierhaven gebruikt als proeftuin voor allerlei innovaties, ook op circulair gebied. Fase 2 (tot 2030) richt zich op het inbedden van de circulaire economie principes in de gemeente, bedrijven, kenniscentra en de huishoudens van Rotterdam
Een voorbeeld van het circulair omgaan met grondstoffen is de inkoop van betontegels. Aantal inwoners: 600.000 > Betontegels: inkoop van 3 miljoen stuks per jaar > Aanbesteding betontegels: gestart in 2014, raamcontract getekend in 2016 met looptijd van 4 jaar.
De gemeente heeft daarom voor een raamovereenkomst van vier jaar ingezet op duurzaamheid. Betonproducenten moesten met innovatieve oplossing komen én via de levenscyclusanalyse (LCA) de betonketen in kaart brengen, om ook de verborgen milieueffecten zichtbaar te maken. Het resultaat heeft zowel de gemeente als de betonproducenten enorm verrast: een halvering van de milieukosten per tegel.
Bron: Rotterdam, april 2017
Zie:
https://www.rotterdam.nl/apps/rotterdam.nl/wonen-leven/samenwerking-afvalwaterketen/index.xml
Zie ook: https://www.pianoo.nl/rotterdam-laat-betonindustrie-innoveren-met-lca