Aanbesteding multifunctioneel centrum Swifterbant afgeblazen na gebrek aan belangstelling – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding multifunctioneel centrum Swifterbant afgeblazen na gebrek aan belangstelling

Een nieuwbouwproject voor een multifunctioneel centrum met daarbij sociale woningbouw in Swifterbant is afgeblazen wegens gebrek aan belangstelling op de aanbesteding. Volgens het plan moesten er een kerk, 30 sociale woningbouwappartementen, 15 koopappartementen en het multifunctionele centrum in komen. Bijna een jaar geleden stelde de gemeenteraad 5 miljoen euro beschikbaar voor sociale woningbouw in het MFC. De gemeenteraad van Dronten stelde als eis daaraan dat het project moest worden aanbesteed.

Bron: CDA Dronten

Mede initiatiefnemer Stichting De Oeverwal wilde het project laten bouwen door aannemer en projectontwikkelaar Bramer uit Vriezenveen. Op initiatief van CDA, VVD en SP koos de raad voor een openbare aanbesteding. De initiatiefnemers verkozen daarmee een transparante besluitvorming boven snelheid. Door de aanbesteding zijn de ontwikkelingskosten van het project sterk gestegen.

De gemeente wijst de aanbestedingsindex als oorzaak daarvan aan.  De aanbestedingsindex wordt door IGG bijgehouden vanaf 2007 en is een weergave van de krapte c.q. de ruimte op de aanbestedingsmarkt. De aanbestedingsindex geeft het gemiddelde aanbestedingsresultaat weer t.o.v. een directieraming gebaseerd op de prijsontwikkeling gelijk aan de bouwkostenindex. Die aanbestedingsindex is volgens Dagblad de Stentor 12% hoger dan de bouwindex uit 2014.

Het CDA Dronten zei destijds over het raadsamendement voor een openbare aanbesteding, dat deze niet aan de uitvoering van het project in de weg zou staan:

Verder hebben wij vernomen dat de inwoners van Swifterbant en Stichting De Oeverwal bang zijn dat het project, het Gemeentelijk deel van het MFC en de sociale huurwoningen, duurder uit zal vallen en dat er zo een bom gelegd wordt onder het gehele MFC. Het CDA heeft ook geluiden gehoord dat het project wellicht meer zou kunnen gaan kosten. Wij begrijpen deze zorgen maar wij verwachten dit niet, er vanuit gaande dat in een openbare aanbestedingsprocedure meerdere partijen mee willen doen met dit project en een goede en realistische prijs zullen presenteren. Omdat echter niets vooraf zeker is hebben we in het amendement een voorziening opgenomen onder besluitpunt c, dat luidt: “Mocht blijken dat het bedrag dat in het voorstel wordt genoemd hoger zal uitvallen dan oorspronkelijk begroot dan wordt het college verzocht om met een concreet kredietvoorstel naar de raad te komen.” Zo nemen wij onze verantwoordelijkheid zodat het gemeentelijk deel van het MFC gerealiseerd kan worden.

Bron: Dronten, 11 april 2017

(NB de redactie AN heeft de bijbehorende tender-publicatie niet gevonden.)

Zie ook:

https://dedrontenaar.nl/swifterbant/video-begrip-voor-gevoel-dat-in-dronten-alles-kan-en-in-swifterbant-niks

https://dedrontenaar.nl/swifterbant/gemeente-dronten-maakt-bekend-nieuwbouw-mfc-swifterbant-gaat-niet-door

http://www.destentor.nl/dronten/voorlopig-geen-mfc-in-swifterbant~ae398234/

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/135843/swifterbant-dorp-smacht-naar-mfc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *