Roermond wil aanbesteding voor coffeeshops – Aanbestedingsnieuws

Roermond wil aanbesteding voor coffeeshops

Roermond wil een aanbesteding voor coffeeshops. Dat hebben verslaggevers van 1Limburg en de Telegraaf genoteerd, uit een commissievergadering van de gemeenteraad. Dat moet dan naar analogie van het schaarse vergunningenbeleid dat ook geldt voor de exploitatie van detailhandelstalletjes, sexshops, fietstaxi’s, rondvaartboten, tuctucs, bierfietsen, ijswagentjes, etc.

De gemeente wil daarvoor een speciaal coffeeshop-beleid gaan hanteren. Dat moet nog ontwikkeld worden. De burgemeester Rianne Donders vindt dat Roermond daarmee landelijk voorop loopt. Het aanbesteden van schaarse vergunningen is een juridisch hot item. Dat is niet alleen vanwege de grote gevolgen voor de vele exploitatievergunningen, maar ook vanwege de onduidelijkheid voor wat wél is toegelaten.

De VNG heeft er recent een handreiking over gepubliceerd. De ontwikkelingen tuimelen over elkaar, groentestalletjes en andere ambulante handel verdwijnen uit het straatbeeld met speelhallen en sexshops die eerder lastig te verwijderen waren.

©ZaZ 2009

De uitspraak die dit gewijzigde beleid ontketend heeft, is ABRvS 2 november 2016, ECLI:NL:RVS:2016:2927, Speelautomatenhal Vlaardingen. Het gelijkheidsbeginsel betekent volgens deze uitspraak voor de verdeling van schaarse vergunningen dat het gemeentebestuur aan (potentiële) gegadigden gelijke kansen moet bieden om in aanmerking te komen voor deze vergunningen.

Er moet dan een selectieprocedure volgen die eerlijk en transparant is. De Raad van State laat in het midden hoe die selectieprocedure vorm moet worden gegeven, dat kan bijvoorbeeld ook via een veiling of een prijsvraag, maar ook via de uitgifte van een concessie. Schaarse vergunningen moeten voor onbepaalde tijd verleend worden, tenzij er een dwingende reden van algemeen belang is, omdat niet te doen.

Zie voor de schaarse vergunningen ook:

https://vng.nl/onderwerpenindex/recht/brieven/schaarse-vergunningen

https://www.pianoo.nl/nl/schaarse-vergunningen-week-24

https://www.tenholternoordam.nl/kennisdelen/blog/wat-schaarse-rechten-en-aanbesteding-met-elkaar-te-maken-hebben/

Mag een gemeente een schaarse vergunning voor onbepaalde tijd verlenen?

 

http://www.aanbestedingsrecht.org/project/userfiles/Presentatie_De_verdeling_van_schaarse_publieke_rechten_(002).pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *