Rijkswaterstaat stelt richtlijnen op voor duurzame geluidschermen – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat stelt richtlijnen op voor duurzame geluidschermen

In Nederland en andere Europese landen staan kilometers aan geluidschermen. Het is belangrijk dat ze geluidsoverlast beperken, en daarnaast liefst zo duurzaam en circulair mogelijk zijn. Medewerkers van Rijkswaterstaat gingen hiermee aan de slag. De richtlijnen die zij opstelden, kregen een positieve reactie in de Europese Commissie. Die wil de richtlijnen voor duurzame geluidschermen nu voor heel Europa gaan gebruiken.

Op veel plekken zie je geluidschermen langs de weg en voor omwonenden zijn ze van groot belang, het beperkt de geluidsoverlast van de snelweg. De start van het Meerjarenprogramma Geluidsanering was voor Rijkswaterstaat dé reden om te onderzoeken hoe het zit met de duurzaamheid van geluidschermen.

Geluidsexpert Willem Jan van Vliet over de keuze van het materiaal:

Simpelweg zijn er 2 opties.Je kunt gebruikmaken van gerecyclede materialen. Of je maakt schermen van materialen die aan het einde van de levensduur opnieuw te gebruiken zijn voor andere doelen. […] Dat betekent niet dat we zomaar álle materialen accepteren. We gaan voor producten die minder effect hebben op het milieu, maar wel met enige zekerheid dat het geluidscherm ook aan de eis van 30 jaar levensduur voldoet.’

Van Vliet en De Vos-Effting maakten gebruik van een milieukostenindicator (MKI) en levenscyclusanalyse (LCA) om te onderzoeken wat de beste opties zijn. Programma-adviseur De Vos-Effting:

©Rijkswaterstaat 2000 ,
vervaardiger Henri Cormont

Daaruit bleek dat het beter is om te kiezen voor de meest duurzame materialen in de buurt van de producent. Want als een duurzaam materiaal bijvoorbeeld alleen in Polen verkrijgbaar is, weegt dat niet op tegen de CO2-uitstoot van de vrachtwagens die het naar Nederland moeten vervoeren. Dat kan zelfs zorgen voor meer uitstoot van broeikasgassen.

Na uitgebreide onderzoeken deelden de geluidsexpert en programma-adviseur hun resultaten met de Europese Commissie (EC).

Van Vliet:

De EC maakte dankbaar gebruik van onze LCA-berekeningen.’ Zo dankbaar zelfs dat ze de de belangrijkste richtlijnen van het 2-tal nu als basis gaan gebruiken voor Europese richtlijnen. Van Vliet: ‘Inmiddels is de normering, zoals we dat noemen, voor geluidschermen opgesteld en klaar. Dit jaar presenteert de EC de norm aan alle EU-lidstaten en hopelijk gaat iedereen ermee akkoord.

Net als in Nederland maken geluidschermen in andere landen maar een klein deel uit van alles dat komt kijken bij wegenbouw. Veel producenten van geluidschermen leveren daarom hun schermen aan meerdere Europese landen.

De Vos-Effting:

Het is vervelend als zij in verschillende landen met verschillende eisen te maken krijgen.’ Daar kan de norm verandering in brengen. Maar ook aannemers van wegenbouwprojecten hebben baat bij Europese richtlijnen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *