Rijkswaterstaat plaatst innovatieve stoplichten – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat plaatst innovatieve stoplichten

Rijkswaterstaat meldt dat het 19 intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) in werking gesteld heeft. De verkeersregelinstallaties kunnen communiceren met voertuigen en navigatieapps. Hierdoor kunnen weggebruikers in hun navigatieapp of ingebouwd navigatiesysteem zien of het verkeerslicht op rood of groen staat en binnenkort hoe lang het nog duurt voordat het rood of groen wordt.

Dat bericht Rijkswaterstaat in een persbericht.

Uniek aan de iVRI’s is dat zij communiceren via de dataketen van Talking Traffic. Dit zorgt ervoor dat de iVRI eerder informatie ontvangt en daardoor eerder prioriteit kan geven aan bepaalde verkeersstromen. Zo kan er een groene golf worden gecreëerd voor bijvoorbeeld hulpdiensten, openbaar vervoer, vrachtverkeer, maar ook fietsers. Wel zo veilig en duurzaam.

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2020/06/smart-mobility-vlog-onze-verkeerslichten-worden-slimmer.aspx

Het project blijkt te vallen onder het smart mobility programma:

https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/innovatie/smart-mobility/index.aspx

Gerelateerd hieraan staat nog 16 dagen een aanbesteding open op TenderNed, genaamd Dienstencontract geautomatiseerd landelijk overnamepunt iVRI-data. Het huidige contract met Monotch loopt namelijk dit jaar af.

Daarin staat het volgende:

Op 1 juni heeft het ministerie van IenW de Europese aanbesteding voor het Overnamepunt iVRI data gepubliceerd via TenderNed. Het Overnamepunt vervangt het huidige Traffic Light Exchange (TLEX). TLEX is operationeel sinds eind 2016 en dat contract eindigt aan het einde van dit jaar. Met de Europese aanbesteding wordt ervoor gezorgd dat de functie van het uitwisselen van data van en naar iVRI’s en weggebruikers in aangepaste vorm wordt gerealiseerd en tot en met 2028 kan worden geborgd.

Daar was al een artikel over gepubliceerd op de website Verkeerskunde:

https://www.verkeerskunde.nl/artikel/europese-aanbesteding-overnamepunt-ivri-data-van-start

Zie ook:

https://www.talking-traffic.com/nl/nieuws/europese-aanbesteding-overnamepunt-ivri-data-gestart

fragment ©CROW 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *