Rijkswaterstaat koopt 100 elektrische personenauto’s – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat koopt 100 elektrische personenauto’s

Rijkswaterstaat heeft zich 100 nieuwe elektrische personenauto’s aangeschaft. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gaf op 8 januari 2018 het startschot voor het vervangen van 100 oude dieselauto’s voor elektrische. Rijkswaterstaat is het eerste rijksonderdeel dat grootschalig elektrische personenauto’s in gebruik neemt.

Dat is 7% van de auto’s van Rijkswaterstaat. Werkvoertuigen volgen later omdat daar op dit moment nog geen geschikte elektrische variant beschikbaar is. Het is de ambitie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat het gehele wagenpark in 2030 volledig elektrisch is. De ingebruikneming van deze elektrische auto’s is onderdeel van een rijksbrede aanbesteding. Rijkswaterstaat is de eerste organisatie die een fors deel van haar wagenpark elektrificeert, maar meerdere rijksonderdelen zijn hier nu mee bezig.

Naast de aanschaf van de elektrische personenauto’s worden ook meteen meer laadpalen geplaatst bij diverse Rijkswaterstaatkantoren. Op den duur wil Rijkswaterstaat deze auto’s laden met elektriciteit die Rijkswaterstaat heeft laten opwekken van bijvoorbeeld zonnepanelen op Rijkswaterstaatkantoren of windmolens op eigen grondgebied. Zo wordt een groot deel van het wagenpark energieneutraal. Tot het zover is maakt Rijkswaterstaat gebruik van ingekochte groene stroom uit Nederland en Noordwest-Europa.

Bron: Rijkswaterstaat, 8 januari 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *