Rijkswaterstaat houdt Ideeëntoetsing Lange Jaap – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat houdt Ideeëntoetsing Lange Jaap

Rijkswaterstaat wil de gietijzeren vuurtoren Lange Jaap, indien mogelijk renoveren. Aanbestedingsnieuws krijgt bij lezing van het bericht het vermoeden dat het woord prijsvraag c.q. meervoudig onderhandse aanbesteding opzettelijk wordt vermeden. Ook valt op dat de data niet genoemd worden. Kennelijk gaat het om een “ideeentoetsing”. En dat staat niet in de Aanbestedingswet. Dus is er al een leverancier in beeld die de scheuren van vuurtoren Lange Jaap mag herstellen?

©Rijkswaterstaat 2021

Het probleem met dit soort vraagstukken is dat aanbestedingen niet veel mogelijkheid laten om een opdracht te gunnen op basis van bijzondere expertise. Een direct gevolg daarvan is ook dat het moeilijk is om een idee om de toren te redden, intellectueel te beschermen. Had het niet op de weg van Rijkswaterstaat gelegen een marktontmoeting of een prijsvraag in de markt te zetten zoals het schoolvoorbeeld van de innovatieve prijsvraag voor te restaureren bouwwerken: de Duomo van Florence waar men bij de aanbestedingsexperts van PIANOo graag mee schermt?

Ingenieursbureau Rotterdam, TNO en Ingenieursbureau PT Structural hebben volgens Rijkswaterstaat verschillende toekomstscenario’s geschetst. Hieruit blijkt dat er nog geen mogelijkheden zijn om de toren veilig te benaderen. Daardoor behoren herstelwerkzaamheden en tijdelijk stutten niet tot de mogelijkheden.

De afgelopen maanden hebben we van experts en betrokkenen 14 ideeën voor herstel van Lange Jaap ontvangen en beoordeeld. Zowel de uitkomsten van de ingenieursbureaus als deze ideeën worden door de hoogleraar en expert nogmaals beoordeeld.

De enige aanbesteding op TenderNed is in elk geval van september 2020.

31024974: Aankondiging van een wijziging vervangen radar antenne op vuurtoren De Lange Jaap

En nu we het toch over data hebben, het Rijkswaterstaat persbericht meldt dus dat er in december nu, gisteren of overmorgen of zo, een toetsing van ideeën is. Nou over een week is het ook nog december dus specialisten gietijzer die op een kerstwonder rekenen, je weet ‘t ooit maar nooit, je idee kan misschien nog wel beoordeeld worden. :

Wanneer

Aanpak: nog niet bekend
December 2021 tot januari 2022 Toetsing van ideeën
Half januari 2022 Uitslag toetsing
Eind januari 2022 Besluit toekomst Lange Jaap

Eerder is er al door gemeenten en provincie aan de bel getrokken. Toen liet Rijkswaterstaat weten dat het niet te lassen is en daarom moeilijk te behouden is.

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/293122/onderzoek-naar-vuurtoren-lange-jaap-klaar-minister-beslist-over-sloop-of-renovatie

Zie ook:

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2021/09/omgeving-vuurtoren-lange-jaap-uit-voorzorg-afgesloten

https://www.rijkswaterstaat.nl/water/projectenoverzicht/vuurtoren-lange-jaap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *