Rijkswaterstaat gunt Heijmans verbreding A1 uitbreiding opdracht – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat gunt Heijmans verbreding A1 uitbreiding opdracht

Heijmans gaat de A1 tussen Deventer-Oost en tussen Rijssen – Azelo uitbreiden. Dit is een aanvulling op de werkzaamheden voor fase 1, die Heijmans eerder gegund kreeg. Heijmans voert deze aanvulling op het project (design & construct) met een waarde van circa € 45 miljoen uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Hiermee hebben de opdrachten rondom de uitbreiding A1 Apeldoorn – Azelo voor Heijmans een totale waarde van circa € 175 miljoen.

De opdracht is bekend van de massale bomenkap van volgens het AD 700 bomen bij Uchelen. “. ,,Dit is echt niet normaal. Wat een kaalslag.’’, aldus een bewoner tegen de lokale persgroepkrant de Stentor. Het is een consequentie van een Rijkswaterstaat die “op afstand staat” en aannemers hun goddelijke gang laat gaan.

Er kan ook niet zo veel, gelet op de regeling voor onderaanneming in de Europese Aanbestedingsrichtlijn. Rijkswaterstaat zei daarover: Thijs Scheres ,,De aannemer is vrij om zijn eigen werk in te plannen. Om hoeveel bomen het precies gaat, is niet te zeggen.’’

Rijkswaterstaat zou volgens de Europese aanbestedingsregels alleen een verbod op de uitvoering door onderaannemers kunnen leggen als het gaat om wezenlijke onderdelen van de opdracht én de aanbestedende dienst niet in staat is geweest voorafgaand aan de gunning de kwaliteiten van de onderaannemer te controleren. De Europese aanbestedingsregels regelen dat niet. Bovendien is er een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (Wroclaw), waarin is bepaald dat de aanbestedende overheid geen grens mag trekken aan het door

©Nepenthes 2008

de aannemer uitbestede werk. Een aannemer kan dus van 100% van de opdracht zeggen dat een ander het uitvoert.

De aanvullende opdracht omvat het ontwerpen en realiseren van de uitbreiding van de A1 tussen Deventer en Deventer-Oost naar 2×3 volledige rijstrokken en een vluchtstrook in beide richtingen. Daarnaast wordt het weggedeelte tussen Rijssen en knooppunt Azelo verbreed naar 2×3 rijstroken. Deze weggedeelten hebben een gezamenlijke lengte van circa 12 kilometer. De verbreding van deze weggedeelten was oorspronkelijk gepland in 2024-2028, maar worden in de planning naar voren gehaald en al in 2020 en 2021 uitgevoerd.

In juni 2018 gunde Rijkswaterstaat Heijmans fase 1 voor de verbreding A1 Apeldoorn – Azelo. Vandaag geeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) officieel het startsein voor de werkzaamheden op de A1 tussen Twello en Deventer en tussen Deventer-Oost en Rijssen.

Zie ook:

Hoevelaken, 50 hectare net aangelegd bos weer weg

De planning van Rijkswaterstaat onder voorbehoud:

©Rijkswaterstaat 14-3-2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *