Rijksvastgoed werkt met Governance Code Veiligheid voor de Bouw – Aanbestedingsnieuws

Rijksvastgoed werkt met Governance Code Veiligheid voor de Bouw

 

©Rijksvastgoedbedrijf 2019/Erik Jansen

Rijksvastgoedbedrijf is een van de grotere opdrachtgevers van bouwprojecten die voortaan bij aanbestedingen als eis de Governance Code Veiligheid voor de Bouw meeneemt. Dat maakt het Rijksvastgoedbedrijf afgelopen vrijdag bekend.

De onderlinge afspraak bestaat eruit dat vanaf 1 januari 2021 opdrachtgevers de code verplicht opnemen in aanbestedingen of contracten. Die afspraak wordt ViA genoemd: Veiligheid in Aanbestedingen.

Naast het Rijksvastgoedbedrijf doet ook Prorail en Rijkswaterstaat mee aan de Governance Code Veiligheid voor de Bouw.

Met de aandacht voor veiligheid in aanbestedingen en contracten verwachten de bij de Governance Code aangesloten partijen daar in te grijpen waar het effect heeft:

“Bij certificering op de Veiligheidsladderwordt het daadwerkelijke veiligheidsgedrag ge-audit”, aldus voorzitter Koene Talsma van de GCVB. “Dat is ook het gedrag dat we willen beïnvloeden. Hogere certificering bereik je alleen als je meer aandacht voor veiligheid hebt. Het is geen investering in een certificaat, maar een investering in de veiligheid van medewerkers.” Het doel van deze maatregel is de veiligheid in de gehele keten te verhogen. Daarom gaan alle aangesloten partijen zich certificeren, opdrachtnemers maar ook opdrachtgevers. De invoering van de Veiligheidsladder aanbestedingen en contracten gebeurt stapsgewijs: vanaf 2021 is trede 2 vereist, vanaf 2023 trede 3.

Het initiatief voor deze maatregel komt vanuit de GCVB, ook ondertekend door verschillende publieke opdrachtgevers zoals ProRail, Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat. Onder verschillende brancheorganisaties en –met name MKB– bedrijven is een draagvlaktoets uitgevoerd. Op basis daarvan zijn maatregelen genomen om proportionaliteit en de creatie van een ‘level playing field’ te waarborgen. Met deze toevoegingen wordt Veiligheid in Aanbestedingen binnen de sector dan ook breed gedragen.

Via de website van de code kunt u meer informatie vinden over de Governance Code Veiligheid in de Bouw

Bron: Rijksvastgoedbedrijf / GC-Veiligheid, 14 juni 2019

1 thought on “Rijksvastgoed werkt met Governance Code Veiligheid voor de Bouw

  1. Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk, met name in de bouwbranche. Goed om te lezen dat deze nieuwe code verplicht meegenomen moet worden in nieuwe aanbestedingen en contracten. Hopelijk stimuleert dit mensen om de juiste cursussen te volgen om veilig te kunnen werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *