Rijksvastgoed hergebruikt containers met Liber Units – Aanbestedingsnieuws

Rijksvastgoed hergebruikt containers met Liber Units

Een gebouw in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn ontkomt aan de sloopkogel. Dat gebouw is opgetrokken uit containerunits, die Rijksvastgoedbedrijf gaat hergebruiken. Na een opknapbeurt krijgen de units een nieuwe bestemming en kunnen nog jaren mee. Dat scheelt geld en levert duurzaam hergebruik op, zo stelt Rijksvastgoed. ‘Dit is echt een win-winsituatie voor iedereen’, aldus Catharina de Jong, Projectmanager bij het Rijksvastgoedbedrijf.

Het containergebouw in Doorn is bijna 1.000 vierkante meter groot en bestaat uit 52 containerunits. Het pand is eind jaren negentig neergezet als tijdelijk kantoor, voor maximaal 10 jaar. Het staat er nu al bijna 25 jaar. Niet raar dus dat het gebouw echt is versleten en hier en daar zelfs lekt. De mariniers die op de kazerne zijn gestationeerd, gebruiken het ook al tijden niet meer. ‘Het was een ‘Doorn in het oog’’, lacht De Jong.

In de voorbereidingsfase onderzoekt De Jong samen met haar projectteam wat er van het gebouw hergebruikt kan worden. Algauw blijkt dat de kwaliteit van de containers niet goed genoeg is voor hergebruik door Defensie. De Jong gaat daarom opzoek naar een partij die er nog wel wat mee kan. Dat blijkt Liber Units te zijn.

Liber Units koopt containerunits op, demonteert ze en voert ze af naar de eigen werkplaats. Daar worden de units stuk voor stuk opgeknapt, waarna ze worden verkocht of verhuurd. Bijvoorbeeld als tijdelijk schoolgebouw of opslagruimte. Een containergebouw is een modulair gebouw. Je haalt bijvoorbeeld makkelijk een tussenwand weg door 2 units met één open zijde naast elkaar te zetten. Hierdoor ontstaat een grotere ruimte. Het gebruik van containerunits leent zich dus heel goed voor hergebruik.

©Rijksvastgoed 2022

De komende jaren stoot Defensie 8% van zijn panden af door verkoop, sloop of het opzeggen van huurcontracten. Dit zogeheten ‘8% reductieprogramma’ heeft een sloopbudget van 110 euro per vierkante meter bruto vloeroppervlak (bvo), de oppervlakte van alle verdiepingen inclusief de binnen- en buitenmuren.

Het afvoeren van de containerunits zou een kostenpost van zo’n 100.000,- betekenen. Maar omdat de containers voor een klein bedrag aan Liber Units zijn verkocht, heeft Defensie nauwelijks sloopkosten. Dat levert een flinke besparing op. En de containers eindigen niet op de schroothoop, maar gaan nog zeker 10 jaar mee.

Bron: Rijksvastgoed, 22 augustus 2022

Zie verder: https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/actueel/nieuws/2022/08/22/hergebruik-containerunits-is-duurzaam-en-drukt-de-kosten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *