Retaliatie – Aanbestedingsnieuws

Retaliatie

Laatst geupdate op januari 30, 2020 door redactie

Saskia Ploeg van 3a3 Consultancy vindt het een pikante conclusie. Accenture heeft zijn werk als onderneming goed gedaan: de klant precies geleverd wat het heeft gevraagd.  Het probleem is dat inkopers met aanbestedingen die vraag niet helder op tafel kunnen leggen omdat ze steeds achter de feiten aanlopen. Dat komt omdat volgens dit aanbestedingsrecht aanbesteden nu eenmaal niet werkt. Je mag niet belonen op toekomstige prestatie want dat is ongelijk. Maar de toekomstige prestatie is het enige wat je echt wil weten.

Hier ontbreekt retaliatie. Dat is inherent aan Europees Aanbestedingsrecht en het is gewoon ronduit dom. Zo kan het spelletje nooit werken. Als ik het donkerbruine vermoeden heb dat een inkoper me troep gaat leveren (namelijk precies dat wat ik heb gevraagd) dan moet ik in vrijheid kunnen weglopen van de onderhandelingstafel, shoppen bij een ander of net zo lang zeuren tot ik het krijg. Ik kan mijn vraag wel bijstellen maar dan krijg ik wéér wat ik heb gevraagd, en als de verkoper heeft geleerd dat er geen retaliatie is, dan krijg ik niet meer geleverd.

Onder-prestatie

Een inkoper vraagt iets aan de verkoper. De verkoper zegt ja dat kan ik wel leveren. De inkoper vraagt niet verder uit. Hoe weet je dan of het wel is wat je wil hebben? Dat weet je niet. Het kan zijn dat er verborgen gebreken zijn. Het kan zijn dat de inkoper te algemeen vraagt. Het kan zijn dat de verkoper je wil belazeren. Of al die dingen. Of geen van die dingen.

Het is net als de liefde. Het gaat niet alleen om wat je wil hebben maar ook om wat je voor elkaar over hebt, gegeven wat je wil hebben. Dat is dus wederkerig omdat het afhangt van wat je wil hebben wat een ander ervoor overheeft. Wat wil je hebben. Een man? Nou dat kan je niet werkelijk willen hebben. X is een man. Wil je X? X is een moordenaar. En hij peutert ook nog uit zijn neus. Dan hebben we nog Y. Y is perfect. Hij is ook een man. Voldoet aan alle eisen. Y slaat je het huis door. Dan wil je geen vendor lock-in! Nee, Z gaat er met iedereen vandoor. Dat kun je ook niet willen.

Dat er wordt ondergepresteerd wil niet zeggen dat je wanpresteert. Onderprestatie is inherent aan niet-belonen op prestatie. Het is wel zo fijn als je bij zulke verborgen gebreken nog kan ruilen. Of zeuren. Anders is er ook geen incentive om een prestatie te leveren. Dan slaan ze je allemaal het huis door. Waarom? Jah. Omdat het kan. Als je beloont op prestatie wil dat nog niet zeggen dat je krijgt wat je hebben wil. Maar als je nooit beloont op prestatie, krijg je uiteindelijk nooit meer prestatie.

1 thought on “Retaliatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »